FATMA TEMEL - VELİ BALTACI

Diyarbakır'da faaliyet gösteren Çocuk Sanat Merkezi, UNESCO’nun yayınladığı kaybolan diller arasında yer alan Zazaca’ya kültürel anlamda katkı sunmak amacıyla bir projeyi hayata geçiriyor. Kültür Sanat Destek Programı olan “Culture SİVİC” tarafından desteklenen proje kapsamında hazırlanan çocuk oyunu yarın Diyarbakır’da, daha sonra farklı kentlerde izleyici ile buluşacak.

“ZAZACA’YA KATKI SUNMAK İSTİYORUZ”

Çocuk Sanat Merkezi eğitmenleri ve bir kardan adamın hikayesini Zazaca anlatan “VEWREMERDİM (KARDANADAM)” oyunun oyuncuları, gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuştu.

Amed Şehir Tiyatrosu’nda oynanacak oyun, önümüzdeki günlerde İstanbul ve Dersim’de de oynanacak. Oyuncular, “UNESCO’nun yayınladığı kaybolan diller arasında olan Zazaca’ya kültürel anlamda bir katkı sağlamak istiyoruz” dediler.

KAR GÖRMEYEN İKİ KARDEŞİN HİKAYESİ

Proje koordinatörü ve oyuncu Leyla Deveci, oyuna ilişkin şunları söyledi:

“Hem avukatlık yapıyorum hem de Çocuk Sanat Merkezi’nde proje koordinatörlüğünü üstlendim. ÇSM’de yaptığımız bir projede Zazaca oyun yapmak istedik. Bunu yapmamızın en büyük sebeplerinden biri UNESCO’nun yayınladığı kaybolan diller arasında olmasından kaynaklı bir durumdu. Kürtçe ve Türkçe oyunlar yapıyorduk. Şimdi de Zazaca bir oyun hazırladık. Zazaca’ya kültürel anlamda bir katkı sağlamak istiyoruz. Hem belgesel hem de bir kitap çıkarmaya çalışıyoruz. Daha geniş bir kitleye ulaşmaya çalışıyoruz. Bu projede yaptığımız şey daha çok çocuklar üzerine çünkü çocuklar aldıkları şeyle geleceğe daha çok şey aktardığını düşünüyoruz. Çocuklarla çalışmak bizi daha çok mutlu ediyor. Oyunumuz bir kardan adam hikâyesi, 5 yıldır kar görmeyen iki kardeşin hikâyesini anlatıyor. Sabah uyandıklarında kar görüyorlar ve sevinçten ne yapacaklarını bilmiyorlar. Kardan adam yapıyorlar. Sonrasında kardan adamla bir diyalog sahnesi var rüyada.”

25 YILDIR ZAZACA ÇOCUK OYUNU OYNANMIYOR

Önümüzdeki günlerde oyunun başka şehirlerde de oynanacağını belirten Deveci, şöyle devam etti: “Şuan Diyarbakır’da oynuyoruz. Ondan sonra Dersim ve İstanbul’da oynayacağız. Dersim şuan için tam net değil çünkü Zazacalar çok farklı onun yerine Bingöl’e de gidebiliriz. Daha tam net değil. Netleşince zaten duyuru yapacağız. Amacımız Zazaca kültürel aktivitelerin çoğalması. Diyarbakır’da Zazaca çocuk oyunu yaklaşık 25 yıldır yok. Daha çok yetişkin oyunları yapılıyor. Daha önce Amed Şehir Tiyatrosu’nda 20 yıl önce yapılmıştı birde geçen sene yapıldı. Biz bunların arttırılmasını istiyoruz. Bölgedeki hem siyasi hem de sosyolojik koşullar zorlayıcı o bakımdan böyle çalışmalar yaparak cesaret vermek istiyoruz.”

ÇSM eğitmeni ve tiyatro oyuncu Veysel Aslan, yönetmenliğini üstlendiği Zazaca çocuk oyunuyla ilgili şunları dile getirdi: “2009 yılında Cigerxwin Kültür Merkezi’nde başladı tiyatro kursiyerliğim. Zorluklara ve imkânsızlıklara rağmen devam eden bir tiyatro emekçisiyim. Şuan Çocuk Sanat Merkezini kurmayı başardık. Bu oyunu iki yıl önce yazdığım bir şarkıdan hazırladık. Bu oyunda yıllarca kar görmeyen çocukların kar sevincini ve yaptıkları kardan adamın erimemesi için sarf ettikleri çabayı anlatan bir şarkıydı. Sonrasında bu şarkıyı Zazaca bir oyuna çevirmeye karar verdik. Kaybolamaya yüz tutmuş olan dili bugün anlatmaya öğretme çabamız yok sadece bunu duyurmak istiyoruz. Çocuklar evde anne babalarının, köyde dedelerinin, nenelerinin konuştuğu Zazaca’yı bir de sahnede görsün istedik. Bu dilin bir sanatın bir parçası olduğunun içlerine doğması ve dile daha yakınlaşmalarını sağlamak. 24 Ocak’ta Amed Şehir Tiyatrosu’nda oynayacağız. Projemiz zaten Culture SİVİC tarafından desteklendi. Amed Şehir Tiyatrosu bu ana kadar yaptığımız bütün oyunlarda bize kucağını ve sahnesini açtı o anlamda onlara çok teşekkür ederiz. Oyunumuz önümüzdeki aylarda da istikrarlı bir şekilde devam edecek. Umarım seyircilerimizle buluşuruz.”

Editör: Fatma TEMEL