Merkez Av Komisyonu (MAK), 2023-2024 av sezonu için Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren listesinde, 69 kuş ve 6 memeli için av yasağı getirirken, 31 kuş ve 4 memeli türünün ise avlanmasına izin verdi. İzin verilen türlerden bir kısmı için ise iller bazında kısıtlama kondu. Doğa Derneği Koruma Program Koordinatörü Şafak Arslan, av serbestliği getirilen kuşlardan bazılarının neslinin tükenmek üzere olduğuna dikkat çekerek "Bu türlerin korunması gerekir. Bu av listesindeki türler neye göre belirleniyor?" diyerek tepki gösterdi.

Av sezonuna yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı’nın AVBİS sistemi üzerinden avlak haritaları illere göre belirlendi. 81 il için ayrı ayrı hazırlanan haritalarda, korunan ve av yasağı olan alanlarla, izne tabi avcılığın serbest olduğu alanlara yer veriliyor. Avına izin verilen yaban hayvanlarının içindeki birçok tür için tamamen av yasağı bulunan iller de bulunuyor.

MAK kararlarında dört gruba ayrılan ve avlanmasına izin verilenler bıldırcın, üveyik, kum kekliği, kınalı keklik, çil keklik, sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, Macar ördeği, tepeli patka, kılkuyruk, kaşıkgaga, elmabaş patka, çıkrıkçın, su çulluğu, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, öter ardıç ve çulluk, alakarga, küçük karga, ekin kargası, leş kargası, karabatak, saksağan, serçe ve kızıl sırtlı örümcek kuşu olarak yer alıyor.

'HAYVANLARIN YAŞAMA HAKKI ELİNDEN ALINMASINI İSTEMİYORUZ'

Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Şafak Arslan, yeni düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada "Doğada bütün hayvanlar etkileşim içinde. Hayvanların yaşama hakkı elinden alınmasını istemiyoruz. Bizlerde bu durum için çalışmalar yürütüyoruz. Bu bağlamda doğa derneğinin vizyonu ve misyonu gereği hiçbir canlının yaşam alanının ve yaşam hakkının elinden alınmasını istemiyoruz" dedi.

'YAŞAN ALANLARI TEHLİKE ALTINDA'

Merkez Av Komisyonu’nun listesinin nasıl belirlendiğinin bilinmediğini kaydeden Arslan, özetle şunları söyledi: "Bu av listesindeki türler neye göre belirleniyor, bununla ilgili herhangi bir açıklama yok. Açıklanan av listesindeki türlerin avlanıp tüketilmesi gibi bir durum söz konusu değil. İnsanlar bu tür hayvanların popülasyonu arttığı düşüncesiyle hareket ediyor. Üstelik bu hayvanların sayılarının arttığı yönünde çalışma yok. Yaşam alanları tehlike altında. Sulak alanlar tahrip edilmeye başladı, bununla beraber iklim düzensizliği devam ediyor.

'ORMANLARIN VE SU ALANLARININ TAHRİP EDİLMEMESİ GEREKİYOR'

Karabatak için işler yolunda sanılıyor ve türünün arttığı düşünülüyor ancak böyle bir şey söz konusu değil. Bu türler her geçen gün yok ediliyor. İlk olarak canlıların ekosisteminin iyileştirilmesi, restore edilmesi gerekiyor. Ormanların yok edilmemesi, su alanlarının tahrip edilmemesi, yer altı sularının çekilmemesi gerekiyor. Daha sonra bu türler için uygulamalara geçilmesi gerekiyor. Biz daha yolun başındayız. Av serbestliği getirilen elmabaş patkalar ve üveyiklerin özellikle korunması gerekiyor." (HABER MERKEZİ)