ÖZEL HABER / Mehmet Rumet SOYLU – Veli BALTACİ

Bir zamanlar masalardan eksik olmayan, evde, sokakta, iş yerinde herkesin elinde olan gazeteler gelişen teknolojiye yenik düştü. Sabahın erken saatlerinde bayilerin raflarında yerini alan gazeteler, internete yenik düştü. Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi’ne bağlı Ofis semtinde uzun yıllardır büfe işleten Musab Bağlan, eskiden insanların takip ettiği köşe yazarları ve gazete haberlerinin olduğunu ama bu durum yerini tamamen internet okuyuculuğuna bıraktığını söyledi.

“NE SATAN BAYİLER KALDI NE DE ALANLAR”

30 yıldır Ofis’te gazete bayiliği yapan Musab Bağlan, “Ama maalesef eskisi gibi ne gazete satan bayiler kaldı ne de gazete alıp okuyanlar. Bildiğiniz gibi her şey artık dijitalleşti ve insanlar gazete okuma ihtiyaçlarını da internet üzerinden gideriyorlar. Buna rağmen bizim gazete müdavimlerimiz var diye hala bu gazete satış geleneğini devam ettiriyoruz. Hatırlıyorum, insanların sürekli takip ettiği ve okumaktan keyif aldığı köşe yazarları vardı ve neredeyse çok insan bu yazarlar için alırdı gazeteleri. İnternetin yaygınlaşmasının dışında sanırım, insanları takip etmeye sevk edecek nitelikli yazılar da yok artık. Buna rağmen sevdiği köşe yazarını takip eden birkaç müşterim var” dedi.

Bir Zamanlar Elden Ele Gezerdi, Şimdi Ne Alan Var Ne De Satan!2

“ÖĞRETMENLER ÖĞRENCİLERİNE GAZETE ALDIRIYOR”

Gazete okuma kültürünün devamlılığını sağlamak için öğretmenlerin çabasına tanık olduğunu söyleyen Bağlan, “Ortaöğretimde ders veren kimi hocalar, öğrencilerine, gazete kültürünün devamlılığının sağlanması için gazete aldırıyorlar. Öğrenci kardeşlerimiz, hemen her gün gelip bir gazete alıyorlar. Günlük olayları takip edip sınıflarında paylaşıyorlar. Bu da, bu önemli kültürün diri kalmasını sağlıyor. Oysa eskiden gençler daha çok gazete okurlardı. Şimdilerde bu okuma yaşı oldukça yükseldi. 50 yaş üzeri büyüklerimiz haber okuma dışında bulmaca çözmek ve teknoloji kullanamadığı için gazeteyi tercih ediyorlar” diye konuştu.

Bir Zamanlar Elden Ele Gezerdi, Şimdi Ne Alan Var Ne De Satan!4

“YEREL GAZETELERE İLGİ ARTTIRILMALI”

Yerel gazetelerin, o bölgenin sesi ve kulağı olduğunu söyleyen Musab Bağlan “Hep eskiden bahsediyoruz ama gerçekten öyle, eksiden yerel gazeteler çok daha ilgi görürdü. Zira bir bölgede çıkan gazete oranın sesi, kulağı ve nefesi gibidir. Maalesef bizim yerel gazetelerimize ilgi ulusaldan da daha da az seviyelerde. Oysa yakından biliyorum ki bazı şehirlerde, yerel gazeteler, ulusal gazetelerden daha ilgi görüyor. Nasıl olacağını bilmiyorum ama bunun için bir şeyler yapmak gerekiyor. Reklam mı, kadroların zenginleştirilmesi mi bilmiyorum ama bir şey olmalı” şeklinde konuştu.

Bir Zamanlar Elden Ele Gezerdi, Şimdi Ne Alan Var Ne De Satan!5

“SABAHI DÖRT GÖZLE BEKLERDİK GAZETE İÇİN”

Sabahın erken saatlerinde gazete almaya çıktığını hatırladığını söyleyen Bağlan şunları söyledi: “Gençliğimizde, akşam televizyonlardan gördüğümüz konuların ertesi gün gazetelerde çıkacağını bilirdik ve sabahı sabırsızlıkla beklerdik. Sabah erkenden babamız-annemiz bizi gazete almaya yollardı ve heyecanla bir önceki akşam bahsedilen konu üzerindeki tartışma ve yorumlar takip edilirdi. Devran değişti maalesef. Buna rağmen hala sabit gazete müşterilerimiz var. Dicle Üniversitesi Rektörümüz, Garnizon Komutanımız gazetelerini bizden temin ederler. Valimizin de gazeteleri buradan alınır. Rahmetli Sırrı Süreyya Önder abimiz de Diyarbakır’a her gelişinde defalarca buradan gazete alıp Sanat Sokağı’nda zaman geçirmişliği vardır. Gazetenin o kokusu ve kültürüne çok yazık oluyor gerçekten.”

Bir Zamanlar Elden Ele Gezerdi, Şimdi Ne Alan Var Ne De Satan!3

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ