DİYARBAKIR - Ekonomik sıkıntı ve pandemi nedeniyle zor günler geçiren Diyarbakır’daki esnafın durumuna dikkat çeken Sadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, “Gıda sektörü dışında birçok alanda hizmet veren esnafın, iş yerlerinin kapalı olması nedeniyle veya sınırlı saatlerde paket servisi yapabilmeleri sebebiyle, esnaflarımız zor durumda, binlerce vatandaşımızda işsiz kalmıştır” dedi.

Sadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnafın durumuna dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Bozan, “Diyarbakır esnaf odalarında kayıtlı, 60 bin esnaf ve bunlara bağlı 100 binin üzerinde nüfus zor günler geçirmektedir. Özellikle gıda sektörü dışında birçok alanda hizmet veren esnafın, pandemi önlemleri doğrultusunda iş yerlerinin kapalı olması veya sınırlı saatlerde ve ancak paket servisi yapabilmeleri sebebiyle, esnaflarımız zor durumda, binlerce vatandaşımızda işsiz kalmıştır. Son bir yıl içerisinde, sadece esnaflar odasına kayıtlı 850 işyeri kapanmıştır. Pandemi önlemlerinin uzaması halinde, bu sayının çok daha artacağı kesindir” dedi.

Diyarbakır'daki işsizlere yaklaşık 35 bin yeni işsiz eklenmiştir diyen Bozan, “Kapanan iş yerleri veya esnafın küçülmeye gitmesi ile, Diyarbakır'daki işsizlere yaklaşık 35 bin yeni işsiz eklenmiştir. Bu kadar kapsamlı olan sıkıntıya,  iktidarın kısmi olarak yaptığı 750 kira gibi cüzi yardımlar, il valiliğin 2750 kişiye verceği 1500 TL nakit ve 7500 kişiye vereceği gıda kolisi önemlidir ve takdir ediyoruz, ancak çok yetersiz ve sembolik olmuştur” diye konuştu.

Diyarbakır esnafı “dezavantajlı sınıf” kabul edilmelidir

Türkiye'deki tüm esnaflar sıkıntı içinde olduğunu bildiklerini belirten Bozan, “Diyarbakır'daki işsizlik oranının yüksekliği, üretimin yetersiz oluşu ve terör olaylarının getirdiği ekstra sıkıntılar yüzünden, Diyarbakır esnafının sıkıntıları çok daha fazladır. Bundan dolayı;

1. Diyarbakır esnafı “dezavantajlı sınıf” olarak görülmeli ve daha fazla yardım yapılmalıdır.

2. Bağkur ve vergi borçları ertelemek yerine silinmelidir. Aylardır kapalı veya belli saatlerde açık ve paket servisi yapan esnaf kirasını ödeyemezken kısa vadeli ertelenmiş vergi, prim veya kredi borçlarını nasıl ödesin? Vergi Uzlaşma Komisyonu, yandaş büyük şirketlerin borçlarını silmek yerine, can çekişmekte olan esnafın biriken borçlarını silmelidir. Esnaf iktidardan bu yardımları beklerken, çok konuşup çok umut veren iktidar ne yapmış? Bağkur primlerini artırmış ve esnafı faizli kredilere yönlendirmiştir.

3. Elektrik, su ve doğalgaz faturaları pandemi önlemlerinin son bulması ve esnafın iş yapmaya başladığı, en az 6 ay sonrasına ertelenmelidir.

4. Esnafın ayakta kalabilmesi için, meslek ve iş hacmine göre, en az bir yıl geri ödemesiz, 5 yıl vadeli ve faizsiz, 50 bin ile 150 bin TL arası nakit desteği verilmelidir.

5. Esnafın daha önce aldığı krediler, pandemi önlemlerinin son bulması ve esnafın iş yapmaya başladığı aydan itibaren, en az 6 ay sonrasına faizsiz olarak ertelenmelidir.

6. İktidar, beton yatırımlarından vaz geçip üretim ve istihdama yönelik yatırımlara dönmelidir.

Elbette birileri, Türkiye'nin mevcut bütçesi buna müsait değil, bekara karı boşamak kolaydır diyecektir. Ancak 18 yıldır borçlanma, israf ve betonlaşmış politikası yerine tavsiyelerimize kulak verseydi ve üretime yönelik yatırımlar yapsaydı çok kolay olacaktı. Akp iktidarı bugüne kadar sadece faize yaklaşık 500 milyar tl ödemiş, 2021 bütçesine de 180 Milyar faiz ödemesi koymuştur.

İşsizlik, borç ve evine ekmek götürememe gibi sıkıntıların devam etmesi durumunda ilimizde, aile içi anlaşmazlıklar ve boşanmalar, alacak verecek kavgaları, suç işlemelerde artış, intihar, icra dosyalarında artış ve göç gibi bir çok sosyal sorunların artacağı muhakkaktır.

Vatandaşlarımızın bu sıkıntıları ortadayken, milletin parasını millete vermeyen Akp iktidarı, maalesef israf, savurganlık ve lüksten vaz geçmiyor” dedi.

Editör: TE Bilişim