Her yılın 4 Nisan günü, dünyanın birçok ülkesinde “Sokak Hayvanları Günü” olarak kutlanıyor. Çeşitli etkinlikler organize eden hayvan hakları savunucuları, bu özel günde sokak hayvanlarının yaşadığı sorunlara dikkat çekip, duyarlılık çağrısı yapıyor.

Dünya ilk kez 4 Nisan 2010 tarihinde Hollandalı sokak hayvanları ile ilgili çalışmalar yürüten vakıfların öncülüğüyle “Sokak Hayvanları Günü” olarak ilan edildi. O tarihten bu yana aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50’den fazla ülke bu anlamlı günde kedi, köpek gibi sokak hayvanlarının özellikle barınma ve yiyecek sorunlarına dikkat çekiyor.

Bugün 1 Milyon Sokak Hayvanı Sahipsiz5


DÜNYADA NE KADAR SOKAK HAYVANI VAR?

Hollandalı dernekler dünya genelinde 1 milyar sokak hayvanı olduğunu tahmin ediyor. 

TÜRKİYE’DEKİ KEDİ VE KÖPEK SAYISI NE KADAR?

Türkiye'deki sokak hayvanlarının sayısına dair tahminler ise 30 milyon civarında. Hayvanların kolay üreyen bir canlı olduğuna dikkat çeken yetkililer, kısırlaştırma olmaması halinde rakamın 3 yolda 100 milyona ulaşabileceğini dile getiriyor.

Bugün 1 Milyon Sokak Hayvanı Sahipsiz4


HEDİYE OLARAK ALINIYOR SOKAĞA BIRAKILIYOR

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Türkiye'de çocuklara karne hediyesi olarak hayvan alındığını ve daha sonra çocukların bu hayvanlara bakamaması nedeniyle hayvanların sokağa bırakıldığını söyleyerek, eleştirilerini dile getiriyor. Köse'ye göre hayvanlara kimlik çıkarılıp sokakta bulunan hayvanların sahiplerinin tespit edilmesi ve onlara ciddi yaptırımlar uygulanması bunun önüne geçebilir.

Bugün 1 Milyon Sokak Hayvanı Sahipsiz3


HOLLANDA BU SORUNU NASIL AŞTI?

Sokak Hayvanları Günü'nün mimarı olan Hollanda’daki kuruluşların hazırladığı bir rapor, ülkedeki başıboş köpek sorununu nasıl aştığını anlatıyor. Rapora göre Hollanda'da 1800'lerde çok sayıda sokak köpeği varken 1900'lerde getirilen önlemler bu sorunun ortadan kalkmasını sağladı.1962'de getirilen bir yasayla hayvanına gerekli bakımı sağlayamayan kişilere 16 bin 750 euroya (272 bin TL) kadar para cezası ve üç yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Hollanda'da kamu yararına faaliyet gösteren dernek statüsündeki Hayvanları Koruma Derneği ve Köpekleri Koruma Derneği'nin de başıboş köpeklerin sayısını azaltmada önemli bir rolü olduğu aktarılıyor.


TÜRKİYE’YE TAVSİYELER

Raporda, Türkiye gibi sokak hayvanı sorunu yaşayan ülkelere tavsiyeler de yer alıyor. Sokak hayvanlarının sayısının yüksek olduğu ve durumun umutsuz gözüktüğü ülkelerde bile işe yarayacağı bilimsel olarak ispatlanmış bir yöntem olarak, "Topla, Bakımını Yap, Aşıla, Aldığın Yere Bırak" adı verilen dört aşama tavsiye ediliyor. Türkiye'deki yasalar da bununla uyuşuyor. 2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu'nda hayvanların kısırlaştırılması, aşılanması, rehabilite edilmesi ve kayıt altına alındıktan sonra alındıkları ortama bırakılması öngörülüyor.


ÇÖZÜM SADECE KISIRLAŞTIRMAK MI?

Fakat uzmanlar sorunun yasalardan çok uygulamadan kaynaklandığını belirtiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kanunda yazan bu ifadeye rağmen sahipsiz hayvanların yerlerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu söylemesi tartışma yaratmıştı. İstanbul, Ankara ve İzmir Baroları Erdoğan'a itiraz etmişti.


237 HAYVAN BARINAĞI VAR

Türkiye'de bin 390 belediye olmasına rağmen 237 hayvan barınağı olduğu söyleniyor. Dünya Sağlık Örgütü de sokak hayvanlarının sayısını azaltmada en etkili yöntemin kısırlaştırma, insanların eğitilmesi ve hayvanlarla sahiplerinin kayıt altına alınması üçlüsü olduğunu söylüyor.
Bir dişi köpeğin altı ayda bir beş yavru doğurması ve yavrularının da aynı şekilde devam etmesi durumunda beş yıl içinde soyundan 5 bin civarında köpek üreyeceği hesaplanıyor. Bu nedenle dişi köpeklerin yüzde 70'inden fazlasının aşılanmasının büyük önem taşıdığı aktarılıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ