Fatma TEMEL – ÖZEL

Diyarbakır’da evleri yıkılan veya hasar gören depremzedelerin ‘hak sahipliği’ için AFAD’a yaptığı başvurular, eziyete dönüştü. “Haftalardır sıra bekliyoruz, mağduruz” diyen vatandaşlar, yetkililere “Bu eziyete son verin” çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremde ağır hasar gören yapıların yanı sıra orta hasar gören 30-40 yıllık binaların da yıkım kapsamına alınacağı yönündeki açıklamasından sonra mağdurlara TOKİ konutlarından faydalanmaları için “hak sahipliği” doğdu.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Diyarbakır İl Müdürlüğü’nün 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremden sonra sahada yaptığı hasar tespit çalışmalarında yaklaşık 8 bin yapıda ağır ve orta hasar tespiti yapılmıştı.

Acil yıkılması gereken yapılarla ilgili ihale sürecinin tamamlanmasıyla tehlike arz eden 100’ü aşkın bina yıkıldı. Kentte yaklaşık 300 ağır hasarlı binanın yıkımı da ihale sonrası gerçekleşecek.

Eski, yıpranmış 30-40 yıllık orta hasar gören yapılarla ilgili askı ve itiraz sürecinin tamamlanmasıyla “Hak Sahipliği” başvuruları da alınmaya başlandı.

Günlerce sırada bekliyorlar

5 Haziran itibariyle başlayan müracaatlarda mağdur vatandaşlardan belediyeden emlak beyannamesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden askı kodu ve tapu müdürlüğünden tapu isteniyor. Bu evrakların tamamlanmasıyla işlem bitmiyor.

Başvuru için geçici olarak AFAD’a teslim edilen Bağlar Gençlik Merkezi’ne giden vatandaşlar, bu kez ilgili kaymakamlıklara yönlendiriliyor. Evraklarını tamamlayan depremzedeler için bu kez sıra eziyeti başlıyor. Görevliler, bir A4 kağıdına isimleri alıp numaralandırma yapıyor. 8 Haziran’da evraklarını tamamlayıp müracaatını yapan bir vatandaş, 12 Haziran gününe dek her gün güneş altında sıra beklediğini söyledi.

‘Oradan oraya gönderiyorlar’

Depremde evi ağır hasar gören Mehmet Zülfü Kutan, gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e şunları anlattı:

“Evim depremde hasar gördü. Onun için yeni TOKİ’ler yapılıyormuş, bunun için de ön başvurular alınıyormuş. Ben de onun için geldim. Kimisi bir hafta önce gelmiş başvurmuş. Kimisi sıra almış, kimisini aradan içeriye alıyorlar. Kimisini de on gün sonraya atıyorlar. Ağır hasarlı ve orta hasarlı binalar için başvuru yapılıyor. Ben bir haftadır uğraşıyorum. Oradan oraya gönderiyorlar. Sıra gelmiyor, mağdur oluyoruz. Kimse tam olarak bilgi sahibi de değil. İnsanları doğru düzgün bilgilendirmiyorlar. Onlar bile tam bilmiyor. İçeri giriyoruz şu evrak eksik diyorlar sonra sıfırdan her şeyi yeniden yapmak zorunda kalıyoruz. Ön bir bilgilendirme yapmıyorlar. Tekrar sıraya giriyoruz. Geri gönderiliyoruz. Çoğu insan bekliyor sıra gelmiyor ve geri gidiyorlar.”

‘Günlerdir sıraya giriyorum’

Yaklaşık on gündür başvuru yapmak için uğraştığını söyleyen Remziye Kaya ise, “Evim depremde hasar gördü onun için buraya geldim. Oradan oraya gönderiyorlar. On gündür uğraşıyorum. Sürekli gün veriyorlar. Daha önce belediyeye yönlendirdiler, çevre şehirciliğe yönlendirdiler, notere yönlendirdiler. Sürekli eksik evrak var diyorlar. Günlerdir sıraya giriyorum. Bakalım ne olacak biz de bekliyoruz. Evrakları içeri verdikten sonra gün veriyorlar. Beş gün sonra on gün sonra gelin diyorlar” diye konuştu.