Diyarbakır’da çöken 6 bina ile ilgili arama kurtarma ve enkaz çalışmaları 4 noktada tamamlanırken, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin başlattığı soruşturmada çarpıcı tespitler yer aldı. 34 kişinin sağ olarak kurtarıldığı, 101 kişinin de cansız bedenine ulaştığı Bağlar’daki Yoldaş Apartmanı enkazından alınan numuneye göre yıkılan binada “düşük kalitede malzeme” kullanıldığı tespit edildi. 
“KOLONLAR BİNA YÜKSEKLİĞİNE GÖRE ÇOK ZAYIF”
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin başlattığı soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında arama kurtarma çalışmaları sona eren enkazlardan numune alınmasına karar verildi.
Bağlar ilçesindeki Yoldaş Apartmanı enkazından numune alan ekipte yer alan uzmanlar, enkazdan alınan numunede, ilk olarak inşaatın tekniğe uygun yapılıp yapılmadığına bakacaklarını, inşaatın gerekli donatı kurallarına uygunluğunu da araştıracaklarını söyledi. Numunelerin bir kısmını Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir kısmını da kendilerinin aldığını ifade eden uzmanlar, “Binada ilk görünüşte düşük kalitedeki malzemeler kullanıldığı görülüyor. Binada kolon kirişleri yapılmamış. Kum kullanılmış ama çok kirli bir derenin kumu kullanılmış. Kumun içinde çok iri çakıllar var. Kolonlar binanın yüksekliğine oranla çok zayıf" değerlendirmesinde bulundu.
KOLONLARDAN TAŞLAR ÇIKTI
Binaların güçlendirilmesi ya da yıkılıp yerine yenilerinin yapılması gerektiğini dile getiren uzmanlar, beton kalitesi çok zayıf olan yapılarda güçlendirme yapılamayacağını söyledi. Betonun ve içinde kullanılan kumun kalitesinin önemine değinen uzmanlar, şöyle devam etti: "Bu binanın kolonlarında 7-8 santimetre çapında taşlar çıkıyor. Dere yatağındaki yuvarlak taşlar, beton içerisinde hiç istenmeyen durum. İnşaat tekniğine göre donatıları birleştirilmemiş." (güneydoğu ekspres)

Editör: TE Bilişim