Haber Fuat Bulut

DİYARBAKIR - 18 kentin düğün salonu işletmecilerinin örgütlü olduğu Tüm Etkinlik Sektörü İşveren Sendikası (ETKİNLİK-SEN), Danışma ve İstişare Toplantısı’nı Diyarbakır’da yaptı.

Yeni tip koronavirüspandemisi nedeniyle zor günler yaşayan düğün salonu işletmecileri, İçişleri Bakanlığı’nın tedbir amaçlı aldığı organizasyonları bir saate indiren kararına tepki gösterdi.

Sürenin iki saate uzatılmasını talep eden Tüm Etkinlik Sektörü İşveren Sendikası Genel Başkanı Ali Koray Özandaç, “İl Pandemi Kurullarında üyelerimiz de görevlendirilsin, alınmış veya alınacak olan yüzde 30 kaparo bedelinin etkinliğin iptali durumunda işyerine ödenmesi zorunluluğunun kabulü sağlansın, kapalı tutulduğumuz tarihler oranınca, kira bedeli talep edilmemesi hususunda tavsiye kararı çıkartılsın. Devletimiz kapalı tutulduğumuz ve bundan sonra da kısıtlı olduğumuz zamanlar için elektrik, su, reklam ve ilan vergileri, SGK ödemeleri gibi ödemelerimiz talep edilmesin” dedi.

Türkiye’nin birçok kentinden katılım

Batman, Ağrı, Van, Erzurum, İzmir, Bursa, Siirt, Şanlıurfa, Gaziantep, Kayseri, Van, Mardin, Bingöl, Ankara, Kahramanmaraş, İstanbul ve Malatya Etkinlik-Sen temsilcileri, Diyarbakır’daki düğün işletmecilerinin ev sahipliğinde toplandı.

Güneş Düğün Salonu’nda yapılan  toplantıda açıklama yapan Etkinlik-Sen Genel Başkanı Ali Koray Özandaç, “Dünyamız büyük bir imtihan döneminden geçiyor. Pandemi olgusunu uzun yıllardır unutan insanlık, ağır bir yükü adeta çaresizce omuzlamış durumda. Yüz binlerce masum can verdi, milyarlarcası ise korku içerisinde yaşamaya mahkum kaldı. Dünya lideri birçok ülkenin çöken ekonomi ve sağlık sistemlerine göre, bu anlamda kendi kendine yetebilen, güvenilir bir ülke olarak Türkiye dimdik ayakta. Normalleşme planını ekonomisini tamamen durdurmadan, kendine has bir yöntemle yürüten ülkemiz, işlemeye devam eden fabrikalarımız ile sistemini desteklerken, birçok riskli gördüğü alanda da tedbirlerini tüm dünyaya örnek olacak şekilde tedbirler alarak, bilim ve akılın öncülüğünde uyguladığı planlamalar ile zorlu süreci bugüne kadar başarıyla getirmeyi başardı” dedi.

“Resmi olmasa da gayri resmi olarak kepenk kapattık”

Etkinlik sektörü temsilcileri olarak ülke çapında binlerce salon ve milyon çalışan ile pandemi sürecinde or günler yaşadıklarını ifade eden Özandaç, şöyle devam etti:

“2020 yılı başından itibaren durağanlaşan talep ve yükselen maliyetler ile karşı karşıya kaldık. Mart ayı ortasında salonlarımız kapandı, 107 gün kapalı işyerlerimizde faaliyetlerimize başlayacağımız günü bekledik. 1 Temmuz’da açılan işletmelerimizde, devletimizin bize bildirdiği kuralları harfiyen uygulamak için elimizden geleni yaptık. Kurallara uymak ve tedbirleri azami şekilde uygulamak için, maske, dezenfektan, ultraviyole dezenfekte cihazı, her masaya hijyen saatleri, salon girişlerine hijyen stantları, her salona ateş ölçüm cihazları’nı ve bu kuralları uygulatabilmek amacıyla fazladan istihdam ettiğimiz personellerimizi temin ettik. 55 günlük bir süreçte, önce neyi nasıl yapacağımızın endişe ve telaşı, sonra da bizlere göre hiçbir maliyeti olmayan yetkisiz işletmelere ve kaçak organizasyonlara karşı nasıl mücadele edeceğimizin bulmacası ile çalıştık, şikâyet etmedik. Şimdi geldiğimiz nokta itibarıyla resmi olarak olmasa da gayri resmi olarak salon ve işletmelerimiz kapatılmış durumdadır. Her şeye rağmen kaçak düğünler sürmekte, denetimler yetersiz kalmakta, sınırlama getirilen illerimiz harici illere transfer olan etkinliklerimiz, yine birçoğu yetkisiz ve ruhsatsız mekanlarda yapılmaya devam etmektedir. İyi niyetle yayımlandığından şüphe duymadığımız İçişleri Bakanlığımızın 25.08.2020 tarihli ve E.13677 sayılı Genelgesi’nin de artan vaka sayılarında hissedilir bir düşüşe sebep olamayacağını düşünüyoruz.”

Kredi, kira ve etkinlik saatinin uzatılması talebi

İstişare toplantısında aldıkları kararları da açıklayan Özandaç, hükümete sunacakları önerileri şöyle sıraladı:

•Mahalle, Sokak, Bahçe, Villa gibi Ruhsatsız ve Ehliyetsiz Tüm Mekanlardaki Kına, Düğün, Taziye, Nişan, Sünnet, Yemek ve Etkinlikler derhal yasaklansın.

•Ruhsatsız mekanları ve sokak etkinliklerini denetlemek zorunda kalan kolluk kuvvetleri ve denetim ekipleri, mevcut kayıtlı salonların denetimi ile görevlendirilsin ve kurallara uymayan mekanlar ve misafirler en ağır yaptırımlar ile cezalandırılsın.

•Salonlarda, halen hizmet veren restoran ve cafe işletmelerinin şartlarına uygun şekilde ikram hizmetleri verilebilsin.

•Düğün ve etkinlik saatleri RİTÜELLER (Giriş ve Çıkışlar, İlk Dans, Nikah Merasimi Fotoğraf Çekimi, vb  ) DIŞINDA 1 saat olarak belirlensin.

•İl Pandemi Kurullarında Tüm Etkinlik İşveren Sendikası üyesi olan bir yetkilimiz de görevlendirilsin.

•Tüketici Hakem Heyetlerinde Tüm Etkinlik İşveren Sendikası üyesi bir yetkilimiz de bulunsun.

•Etkinlik mekanlarımızın bütün bir yılın sadece belli bir zamanında hizmet verdiği düşünülerek, daha önceden verilen kaparo karşılığında tutulan gün ve zamanın değerinin sadece o gün verilen hizmet ve ürünler ile ölçülemeyeceğinin kabul edilmesi, alınmış veya alınacak olan %30 KAPORA bedelinin her halükârda ve her ne sebeple olursa olsun etkinliğin iptali durumunda işyerine ödenmesi zorunluluğunun kabulü sağlansın.

•Devletimizce Kapalı tutulduğumuz tarihler oranınca, KİRA BEDELİ talep edilmemesi hususunda Devlet Yetkililerimizce TAVSİYE KARARI çıkartılsın.

•Devletimiz kapalı tutulduğumuz ve bundan sonra da kısıtlı olduğumuz zamanlar için Elektrik, Su, Reklam ve ilan vergileri, SGK ödemeleri gibi ödemelerimizi talep etmesin.

•Zora giren, kirasını ödeyemeyen, maaş veremeyen işletmelerimiz için Devlet Bankalarından uygun maliyetli, 6 ay geri ödemesiz uzun vadeli KREDİ SAĞLANSIN.

•Hükumetimizce Etkinlik Sektörü ile ilgili alınacak tedbir ve kararların, sektörümüzün önceden planlı ve programlı bir şekilde çalıştığı nazara alınarak ve misafirlerimizin mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için, en az 10 gün önceden DUYURULARAK uygulamaya alınması sağlansın.”

Editör: TE Bilişim