Bingöl’deki kazada 1 yaralı
Bingöl’deki kazada 1 yaralı
İçeriği Görüntüle

Bingöl’de bulunan Dimin Madencilik Şirketi işçileri, işten çıkarma ve baskılara karşı DİMİN Madencilik nizamiyesi önünde bir araya gelerek eylem yaptı. Nizamiye önünde toplanan işçiler adına açıklamayı, Devrimci İşçiler Sendikası (DİSK) Dev Maden-Sen Genel Başkan Yardımcısı Haluk Özsoy okudu.

Özsoy, Dimin Madencilik işçilerinin toplu sözleşme hakkının hiçbir koşulda engellenemeyeceğini belirterek, "Bingöl’ün Genç ilçesinde faaliyet gösteren Dimin Madencilik işletmesinde çalışanların çoğunluğu sendikamıza üye olmuş ve bu doğrultuda tüm yasal şartlar sağlanarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na 9 Mart tarihinde yetki başvurusu yapılmıştır. Bakanlık tarafından yapılan incelemeler sonucunda, 27 Mart tarihinde tarafımıza olumlu yetki tespit yazısı bildirilmiştir. Ancak Bakanlığın gönderdiği bu olumlu tespit yazısından sonra işveren tarafından işçilerin sendikalaşma haklarını kullanmalarına engeller çıkarılmıştır. İşveren, hiçbir somut delil olmamasına rağmen Bakanlığın olumlu yetki yazısına itiraz ederek işçileri yıldırmak ve sendika üyeliğinden vazgeçirmek için zaman kazanmaya çalışmıştır" dedi.

'HİÇBİR YAPTIRIM İŞÇİLERİN SENDİKAL MÜCADELESİNİ ÖNLEYEMEMİŞTİR'

Yetki tespit yazısının alınmasının ardından Dimin Madencilik işvereninin yalnızca asılsız itirazlarla kalmadığını, sendikalaşmanın önüne geçmek için işten çıkarma sürecini de başlattığını kaydeden Özsoy, "İşverenin bu tahammülsüz tutumu bizim için yeni değildir. Geçtiğimiz yıl örgütlenme faaliyetlerimiz devam ederken de sırf anayasal haklarını kullandıkları için 5 işçi haksız yere işten çıkarılmış, yerlerine 20 yeni kişi alınarak içerideki işçi iradesi değiştirilmeye çalışılmış, işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı uygulanmıştır. Ancak hiçbir yaptırım işçilerin onurlu sendikal mücadelesini önleyememiştir" ifadelerini kullandı.

'İTİRAZI DERHAL GERİ ÇEKMEYE ÇAĞRIYORUZ'

Dimin Madencilik işverenine seslenen Özsoy, şu ifadeleri kullandı: "İşçiler yalnızca anayasal hakları olan sendikalaşma hakkını kullanarak alın terlerinin karşılığı olan bir toplu iş sözleşmesine ulaşmayı ve huzurlu, güvenli bir ortamda çalışmayı istiyor. Bu nedenle Dimin Madencilik işvereninden, işçilerde güvensizlik ve tereddüt yaratan, hak kayıplarına yol açan, sendikal özgürlüklerin kullanılmasını engellemeye yönelik ve çalışma barışını bozacak tutumuna son vermesini bekliyoruz. Dimin Madencilik işverenini, çalışanların iradesine saygı duyarak sendikamızın olumlu yetki tespitine yaptığı somut delilden yoksun itirazı derhal geri çekmeye, haksız yere işten çıkarılan işçileri işe iade etmeye ve bir an önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlamaya çağırıyoruz. Buradan Dimin Madencilik yönetimine açıkça sesleniyoruz: Sendikal örgütlenme anayasal bir haktır ve suç değildir. Bu hakkın gasp edilmesinden derhal vazgeçin. Hiçbir somut delile dayanmayan, süreci yokuşa sürmek amacıyla yaptığınız asılsız yetki itirazını geri çekin. Sendikalı oldukları için başlatılan işten çıkarma sürecini durdurun."

Kaynak: MA