İbrahim İnanç YILDIZ – ÖZEL HABER

Güneydoğu Ekspres- Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesi’nin Talaytepe Mahallesi'ndeki Nazım Hikmet Caddesi, Dorşin Caddesi ile Necmettin Erbakan Bulvarı'nın kesiştiği noktada 2015 yılından bu yana 1000 yataklı Şehir Hastanesi’nin yapımı gündemde. 2021 yılında 1 milyar 93 milyon 312 bin TL’ye ihaleyi alan Limak Holding, yapımı üzerinden henüz 4 ay geçmişken, zarar ettikleri gerekçesiyle yüzde 15'i tamamlanmamış kamu ihalelerine tanınan tasfiye kararından faydalanarak şantiyeyi kapattı. Bunun üzerine 2022 yılının aralık ayında yeniden gerçekleştirilen ihaleyi 3 milyar 924 milyon TL ile en düşük teklifi veren Gürbağ firması aldı.

YURTTAŞLAR EYLEM YAPTI ANCAK ÇALIŞMA DİNAMİTLE DEVAM EDİYOR

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depreminin etkilediği Diyarbakır’da inşaat çalışmaları durmasıyla Şehir Hastanesi’nin temelini açma çalışmalarına Nisan ayında başlanıldı. Ancak uzmanlar, deprem bölgesinde artçı sarsıntılar devam ettiği için belli bir süre inşaat çalışmalarına başlanılmaması uyarısı yapmasına rağmen zemini kayalık olan Şehir Hastanesi’nin temelinin dinamitlerle açılması, çevrede yaşayan yurttaşları tedirgin ediyor.

VATANDAŞ DEPREM KORKUSU YAŞIYOR

Çevrede yer alan çok sayıda sitede yaşayan yurttaşlar, Mayıs ayının başında eylem yapmasına rağmen dinamitle temel açma çalışmaları devam ediyor. Öncesinde anons ya da SMS ile bilgilendirme yapılsa da patlamanın şiddeti evlerinde yaşayan yurttaşlarda deprem korkusu yaşatıyor.

Temel atma çalışması yapılan inşaat alanının hemen karşısındaki sitede oturan Nurettin Beltekin, gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e yaşadıklarını anlattı. Her dinamit patlamasında evlerinin sarsıldığını söyleyen Beltekin, “Aynı deprem sarsıntısı gibi oluyor. Son derece tedirgin oluyoruz. Bugün (dün) iki tane art arta şiddetli patlama yaşandı. Hiçbir şey yapamıyoruz, evde çocuklar korkuyor. Biliyorsunuz deprem yaşadık, evlerimiz hasar gördü. Savcılığa başvurduk ama dinamitle temel açmak için Valilik’ten izin alınmış ve bir adım atılmıyor. Şehir içinde böyle dinamit patlatmaya Valilik nasıl izin veriyor anlamış değilim” dedi.

“DİNAMİTLE TEMEL AÇMA DERHAL SONLANDIRILMALI”

Bu şekilde temel açmanın bir an önce durdurulmasını isteyen Beltekin, “Daha önce LİMAK çalışıyordu burada, onlar kırıcıyla temel açıyordu. Bu şekilde devam edilmelidir. Duyduğumuz kadarıyla dinamitle temel açmanın nedeni az maliyetli olmasıymış, bundan dolayı tercih ediliyormuş. İhale bedeli düşük gelmişse bu artırılmalıdır. Burada yaşanacak herhangi bir sorunun, binanın zarar görmesi, insanların hayatlarını kaybetmesi çok daha büyük maliyetlere karşılık gelir” dedi.

Türkiye’nin bir taraftan teknolojik atılım yaptığını ama diğer yandan dinamitle temel açmaya devam etmesinin bir çelişki olduğunu ifade eden Beltekin, “Dinamitin temellerde kullanıldığını unutmuştuk. Maalesef teknolojinin bu kadar kullanıldığı zamanda dinamit kullanılması anlaşılır değil. Türkiye’ye yakışmıyor. Bir yandan araba yaptık, uçak yaptık bilmem ne yaptık, diğer taraftan dinamitle temel açıyoruz. Üstelik deprem yaşamış bir yerde yerleşim yerine yakın yerde dinamitle temel açıyoruz” dedi.

FİRMA TELEFONLARA ÇIKMADI

Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız ihaleyi alan Gürbağ Grup’un “444 01 02” nolu telefonundan herhangi bir geri dönüş alamadık.