ÖZEL HABER/Ceren AKYIL
Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği (DTTD) Başkanı Edip Paçal, Diyarbakır’da yaşanan Kurban Bayramı hareketliliğini ve esnafa yansımalarını gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e değerlendirdi.
BAYRAMDA YÜZDE 90 DOLULUK ORANINA ULAŞILDI
Paçal, Diyarbakır’da Kurban Bayramı’nın beklentilerinin fazlasıyla karşılandığını ifade ederek, “Yoğun bir bayram haftası yaşadık. Sezonun son dönemleri olduğundan dolayı otellerimiz, çarşılarımız ve pazarlarımız doldu. Diyarbakır’da genel olarak yüzde 90 doluluk oranına ulaştık. Her gelen misafirin memnun dönmesi gelecekte daha yoğun bir trafiği yaşayacağımız anlamına geliyor. Bu bayramda genellikle yerli misafirleri ağırladık. Diyarbakır’a gelen misafirler ilk etapta sadece gidip bakalım diyorlardı. Ama şimdi her gelen tekrar plan yapıp konaklayacak şekilde gelmek istiyor. Diyarbakır artık bölgenin yıldızı. Bu durum bizim için olumlu yönde ilerliyor. Geçen Kurban Bayramı’na göre yüzde 20-30’luk bir artış var. Her geçen gün arttığını görüyoruz. Eskiden Temmuz, Ağustos aylarında Diyarbakır’da hiç ihtimal vermezken şimdi ise az da olsa yine tur rezervasyonlarımız mevcut. Artık Diyarbakır’da turizm tamamen bitmiyor” dedi.
“İSTEYEN HER ESNAFA GÜZEL YANSIMALARI OLDU”
Konaklamalarda Diyarbakır’ın turizm alt yapısının daha sağlıklı olduğunun altını çizen Paçal, şöyle devam etti:
“Alt yapı kapasitesi nedeniyle otel ve oda sayısındaki konfor, Diyarbakır’da gidilebilecek, yapılabilecek aktivitelerin alternatif olarak fazla olması, özellikle gastronomi konusunda daha zengin olmamız ile birlikte bir adım daha öndeydik. Bu nedenle bayram güzel geçti. İsteyen esnaflara da güzel yansıması oldu. Bayram 4 gündü 3 günü kapalı olan esnaf kendilerine yansımadıklarını söylüyorlar. 3 gün kapalı olan esnafa tabi ki yansımaz. İstemeyen esnafta ise bu şekilde eleştiriyor.”
“DİYARBAKIR’IN KONSENSÜSE İHTİYACI VAR”
Diyarbakır’daki turizm alt yapısının güzel bir şekilde ilerlediğini ifade eden Paçal, son olarak şunları söyledi:
“Ciddi bir konsensüse ihtiyacımız var. Valilik, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, ticaret odası, kalkınma ajansı gibi yani sağlıklı bir birliktelik ile kısa orta uzun vadede bir stratejik plan yapılması gerekiyor. Sahada bizim gözlemlediğimiz arka planda kalan denetim, temizlik, güvenlik sorunları var. Sorunların çözümlenmesi ve kalıcı bir hale gelmesi gerekiyor. Örneğin şehirde turizm çalıştayı yapılıyor fakat basın yok ve ilgili kişiler yok. Çözüm odaklı alt yapı sağlanmıyor. İlgili konuyu sunamıyoruz. Her türlü yetkili birimin karar merciinin olması gerekiyor.”