ÖZEL HABER- Jan BELEK

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’ne bağlı Yaprakbaşı Köyü sakinleri uzun zamandır yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle zor günlerden geçiyor. Hava sıcaklarının 50 dereceyi bulduğu kentte yaşanan elektrik kesintisi köylüyü de zorluyor. 350 hanenin bulunduğu ve 2 bin 300'e yakın kişinin yaşadığı köyde, içme suyundan, aydınlatmaya, iletişimden, soğutmaya büyük bir sıkıntı yaşanıyor.

"KÖYE 4 SAATTE BİR ELEKTRİK VERİLİYOR"

Diyarbakır'ın kavurucu yaz sıcağında elektrik kesintilerinden dolayı içme suyu temininde ciddi sıkıntı yaşadıklarını belirten köylüler, ceza korkusuyla ismini dahi vermek istemediğini belirterek "Köye iki ayrı elektrik hattı üzerinden enerji verilmekte. Ancak bu hatlar arasında dönüşümlü uygulamaya gidilerek, her bir hatta sadece 4 saatte bir elektrik veriliyor. Köy günün büyük bir bölümünde elektriksiz kalıyor" dedi.

Diyarbakır'da 350 Hanelik Köyde Büyük Çaresizlik!3

"TANKERLE KÖYE SU TAŞIYORUZ"

Yaşadıkları en büyük sıkıntının içme suyu temini olduğunu vurgulayan köylüler, "İçme suyu temin edilememektedir. Köyümüzde içme suyu, yalnızca elektrikle çalışan sondaj sistemiyle sağlanmaktadır. Elektrik olmadığında su kesintisi yaşanmakta, vatandaşlar kendi imkanlarıyla tankerlerle su taşımaya çalışmakta, bu durum hem sağlık açısından risk doğurmakta hem de yaşlı, hasta ve çocuklar için büyük zorluklar oluşturmaktadır" diyerek yaşadıkları zorluklara dikkat çekti.

Diyarbakır'da 350 Hanelik Köyde Büyük Çaresizlik!2

Diyarbakır’da camilerden kuraklık ve yağmur duası yükseldi
Diyarbakır’da camilerden kuraklık ve yağmur duası yükseldi
İçeriği Görüntüle

"GÜNLÜK YAŞAM FELCE UĞRAMIŞ DURUMDA"

Köyde günlük hayatın felce uğradığını belirten köylüler, "Yaşanan elektrik kesintilerinden hayvancılık ciddi biçimde etkilenmektedir. Mahallede yaklaşık 2000 büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunmakta. Elektrik yetersizliği nedeniyle bu hayvanlara su temini mümkün olmamakta, köy halkı su bulmak için başka köylere gitmek zorunda kalıyor. Bu durum diğer köylerle gerilimlere yol açmakta ve sosyal huzuru da tehdit etmektedir. Elektrik kesintileri nedeniyle tıbbi cihaz kullanan hastalar, kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar büyük sıkıntı yaşamakta. Soğutucu, aydınlatma, iletişim ve eğitim gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında ciddi zorluklar yaşanıyor" dedi.

Muhabir: Jan BELEK