ÖZEL HABER- Mehmet TÜRK

DİMAD Başkanı Fahrettin Çağdaş, Diyarbakır'daki mermer fabrikalarında 30 ila 70 bin lira maaş karşılığı çalışacak 150 ara personele ihtiyaç olduğunu ancak kalifiye personel bulamadıklarını söyledi.

Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği (DİMAD) ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında, eğitim ve öğretim yılı başında yapılan protokol gereği, Diyarbakır'da ilk kez uygulanan bir proje ile İbni Sina Meslek Lisesi'nde Maden Bölümü açıldı. Açılan bölüme bu yıl ilk kez 13 öğrenci kayıt yaptırdı. DİMAD öncülüğünde Diyarbakır'daki bazı fabrika sahipleri, 13 öğrenciye, karşılıksız burs sağladı. Okuldaki öğretmenlerin verdiği teorik eğitim dışında Maden Bölümü'nde okuyan 13 öğrenci ilk kez mermer fabrikasını gezerek, uygulamalı olarak eğitim aldı.

Dimder Is3

ÖĞRENCİLER İLK KEZ MERMER FABRİKASINI GEZDİ

Maden bölümünde okuyan 13 öğrenci, Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren DİMER Mermer Fabrikasını gezdi. DİMAD Başkanı Fahrettin Çağdaş, Yönetim Kurulu Üyesi Nasır Gül ve DİMER Fabrikası yöneticileri tarafından karşılanan öğrenciler, doğal taşları yerinde görerek, eşeme ve ürüne dönüşme sürecini yerinde görme fırsatı buldu.

Fabrika yetkilileri, ocaktan gelen taşların nasıl ürüne dönüştüğünü, hem anlattı hem de öğrencelere, tek tek gösterdi. Taşların ürüne dönüşme sürecinde kullanılan makinelerin çalışma şeklini de gören öğrenciler, merak ettikleri konularda DİMAD yönetimi ve fabrika görevlilerine sordu.

Dimder Is1

ELEMAN SIKINTISI

DİMAD Başkanı Fahrettin Çağdaş, Diyarbakır'da maden sektöründe faaliyet gösteren fabrikalarda hala eleman eksikliği yaşadıklarını anlattı. Dönem dönem ara eleman sıkıntısı yaşadıklarına dikkat çeken Çağdaş, "Diyarbakır’daki atölye, fabrika ve ocaklarını kapsayan maden sektöründe 4 bin kişi çalışıyor. Dönem dönem ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bugün itibariyle mermer fabrikalarındaki ara personel yani lise ve 2 yıllık okul mezunu düzeyinde fabrika ve ocaklarda çalışabilecek personele ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılamak için MEB ile protokol imzaladık. Diyarbakır'da hiç olmayan, madencilerin talebi ile İibni Sina Meslek Lisesi bünyesinde Maden Teknolojileri Bölümü açıldı. Bu bölüme bakanlığa tabi projeler sunuldu ve kabul edildi. Bu yılki eğitim ve öğretimin başında 13 öğrenci maden bölümüne kayıt yaptırdı" dedi.

"İŞ GARANTİLİ BURS VERİYORUZ"

Bu yıl ilk kez başlanan proje kapsamında Başkan Çağdaş, şunları söyledi:

"Yaptığımız protokol ile öğrencilere eğitim süresi boyunca karşılıksız burs veriyoruz. Öğrencileri üyelerimizle buluşturduk. Bursla da yetinmiyoruz. İş garantili burs veriyoruz. Mezun olmaları halinde burs veren firmalarımızda istemeleri halinde işe başlayabilecekler. Protokolün diğer detayı, okuldaki teorik eğitimiyle de yetinmedik. Çocuklar okulda teorik eğitim alıyor, pratik eğitim olarak fabrikalarımızda ve ocaklarımızda staj yapacak, fabrikaları ve ocakları ziyaret edecekler. İlk olarak DİMER Fabrikasına götürdük öğrencileri. Orada doğal taş nedir, hangi makinelerle, hangi süreçlerden geçerek ürün haline geliyor. Tüm bu süreci gözlemleme şansları oldu. Bu da öğrenilen bilgilerin kalıcılaşmasında faydalı olacak. Bir sonraki adımda ocaklara götüreceğiz."

"30-70 BİN LİRAYA ÇALIŞACAK 150 İŞÇİ ARANIYOR"

Şu an Diyarbakır'da maden sektöründe hizmet veren fabrikalarda toplam 150 personele ihtiyaç olduğuna işaret eden Çağdaş, "Diyarbakır'da maden sektöründe faaliyet gösteren fabrikalarda toplam 4 bin kişi istihdam ediliyor. Ancak yine de şu an toplam 150 ara personele ihtiyaç var. Şu an yeni başlayan bir personel 30 bin TL maaşla başlar, 30 ile 70 bin lira arasında maaş alabilecek işçilere ihtiyaç var. Bu ücretler sadece usta, ustabaşı, yardımcı personel, operatörlerden oluşuyor. İşçilere ayrıca servis, yemek ve SGK gibi sosyal destekler de veriyoruz. Dernek olarak sektörel ihtiyaçları gidermek için çalışıyoruz. İş garantili meslek öğretiyoruz. Amacımız sadece Diyarbakır'ın değil ülkemizde de ciddi anlamda ihtiyaç duyulan bir konuya çözüm bulmaktır" ifadelerini kullandı.

Dimder Is2

Muhabir: Mehmet TÜRK