ÖZEL HABER/Güneş OCAĞA-Ceren AKYIL

Diyarbakır’ın Dicle İlçesine bağlı Çayüstü Mahallesi’nde yaşayan 77 yaşındaki Kadriye Aydın, doğduğu günden bu yana kimliksiz bir hayat sürdürüyor. İki çocuk annesi Aydın, babasının nüfusa kaydettirmemesi nedeniyle hiçbir vatandaşlık hakkından faydalanamıyor.

1948 yılında dünyaya gelen Kadriye Aydın’ın annesi vefat ettikten sonra, babası Halit Aydın ikinci bir evlilik yaparak ilk eşinden olan kızını nüfusa kaydettirmedi. İddialara göre, Halit Aydın’ın bu kararı, kızının miras hakkından mahrum kalması amacıyla alındı. Yıllar boyunca kimliksiz yaşayan Kadriye Aydın’ın çocukları, 2020 yılında hukuk mücadelesi başlattı.

Diyarbakır'da 77 Yıllık Kimliksiz Bir Hayat!4

MEZAR AÇILDI, DNA TESTİYLE KANITLANDI

Açılan dava kapsamında, 2021 yılında Halit Aydın’ın mezarı açılarak alınan DNA örnekleriyle Kadriye Aydın’ın biyolojik olarak Halit Aydın’ın kızı olduğu kesin olarak kanıtlandı. Ancak tüm bu sürece rağmen, Dicle İlçe Nüfus Müdürlüğü’nün 5 yıldır kimlik vermediği iddia ediliyor.

Diyarbakır'da 77 Yıllık Kimliksiz Bir Hayat!2

DİCLE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ’NE ŞOK SUÇLAMA

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Kadriye Aydın’ın oğlu Muhammed Aydın, “Davayı kazanmamıza ve DNA testiyle annemin babası Halit Aydın’ın kızı olduğunu ispatlamamıza rağmen, Dicle İlçe Nüfus Müdürlüğü 2021’den beri anneme kimlik vermiyor. Her gittiğimizde farklı bir gerekçeyle oyalıyorlar” dedi.

Diyarbakır’da çocuklu ailelere 5.000 TL ödeme! Başvurular başladı
Diyarbakır’da çocuklu ailelere 5.000 TL ödeme! Başvurular başladı
İçeriği Görüntüle

“ANNEM HASTANEYE BİLE GİDEMİYOR”

Annesinin kimliksiz olduğu için sağlık hizmetlerinden de yararlanamadığını vurgulayan Aydın, “Annem hastaneye bile gidemiyor. Annem Covid geçirdi hastaneye götüremedik. Tansiyonu yükseldiğinde ilaç alamıyoruz ve safra kesesindeki taş ağrısıyla yaşıyor. Sadece araya hatırı sayılı kişiler girdikten ve ücret ödendikten sonra bugüne kadar iki kez muayene edilebildi. Annem resmiyette Türk vatandaşı bile değil. Tüm haklarından mahrum bırakılmış durumda. İlçe Nüfus Müdürlüğü artık bizi oyalamasın, annem bir an önce kimliğine kavuşsun” şeklinde konuştu.

Diyarbakır'da 77 Yıllık Kimliksiz Bir Hayat!3

YETKİLİLER SORUNU MAĞDURİYETİ GİDERSİN

Yıllardır kimliksiz yaşayan annesinin, sağlık, sosyal güvenlik ve temel vatandaşlık haklarından yararlanamadığını dile getiren Aydın, yaşanan mağduriyetimizin yetkililer tarafından bir an önce giderilmesini istediklerini söyledi.

Muhabir: Güneş OCAĞA / Ceren AKYIL