ÖZEL HABER/Ceren AKYIL

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mustafa Demir’in Diyarbakır’da düzenlenen “Yerel Yönetimler Toplantısı”nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı belediyecilik vizyonunun bugün “Türkiye Yüzyılı” hedefinin temelini oluşturduğunu söylemesinin ardından, gözler kentteki AK Partili dört ilçe belediyesine çevrildi. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e değerlendirmelerde bulunan Çermik, Çüngüş, Hazro ve Eğil belediye başkanları, yeni çözüm sürecinin halkta güçlü bir karşılık bulduğunu, barış ortamının sağlanmasıyla birlikte yatırım ve hizmetlerin ön plana çıktığını ifade ederken, yerel yönetimlerin ise sahada karşılaştığı su, altyapı ve müdahale gecikmelerine dair sorunların çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

“ÖZ BÜTÇEMİZLE YAPTIĞIMIZ PROJELERİ YATIRIMCILAR DESTEKLEYECEK”

Eğil Belediye Başkanı Fırat Seydaoğlu, yeni çözüm sürecinde atılan adımların ilçeye yansımasını değerlendirerek, “Süreç hedefine milletimizin desteğiyle sonuca varacağına inancımız tamdır. Bu konuda bizlerde yerel yönetimlerden sorumlu biri olarak bu barışın ne kadar önemli olduğunu, barışın gelmesiyle en çok kazananın bizler olacağını vatandaşımıza iyi izah etmemiz gerekmektedir. Artık ziyaretçiler akşamın bir vakti gelip ilçemizi ziyaret edebilmekte, gündemimizde artık terör gözyaşı değil ilçemize yapacağımız yatırımları, hizmetleri projeleri konuşur hale geldik. İlçemiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi turistik bir ilçe. Genelde Şanlıurfa Peygamberler şehri olarak bilinir, ama bizim ilçede Kuran’ı Kerim’ de ismi geçen 2 peygamber in kabri bulunmaktadır. İnanıyorum ki bu sürecin başarıyla sonuçlanması halinde kendi öz bütçemizle yapmaya çalıştığımız birçok projeyi artık dışarıdan yatırıcımlar yapmak isteyeceklerdir. Terörsüz Türkiye hedefi doğrultusunda kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun ilimizi ziyaret edip birtakım ziyaretlerde bulunması ve birlik, beraberlik, kardeşlik mesajının ilimizde verilmesi çok anlamlı ve değerliydi” dedi.

“VATANDAŞLAR İLÇEYE GERİ DÖNMEK İÇİN BAŞVURU YAPMAYA BAŞLADI”

Hazro Belediye Başkanı Fuat Mehmetoğlu ise sürecin yerelde halk tarafından güçlü bir karşılık bulduğunu belirterek, “Daha önce pek çok kez barış ve çözüm girişimi yaşandı. Ancak hiçbiri bu kadar güven oluşturmadı. İnsanlarımız artık gerçekten inanıyor. Bu kez süreç karşılıklı güven oluşturdu. Sürecin sahadaki en somut etkilerinden biri geçmişte terör nedeniyle göç eden vatandaşlar ilçeye geri dönmek için başvuru yapmaya başladı. Bu durum hem sosyolojik hem ekonomik açıdan olumlu katkı sağlayacak. Halkın yıllarca özlemle beklediği şey barıştı. Biz de saha çalışmalarımızda bu güveni pekiştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“YEREL YÖNETİM HİZMETLERİN YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR”

Yerel yönetimlerde özellikle kırsal hizmetlerin büyükşehir sisteminde aksadığına dikkat çeken Mehmetoğlu, şöyle devam etti:
“Büyükşehir Yasası sonrası kırsaldaki hizmetlerin büyükşehir belediyelerine bağlanması ciddi aksaklıklara yol açtı. Özellikle yol ağı, sağlık hizmetleri, itfaiye, cenaze işlemleri ve ilaçlama gibi birimlerde büyükşehirden gelen ekiplerin müdahalesi olsa da uzun sürüyor. Yaklaşık altı ay önce bu sorunlara ilişkin raporları Meclis’e sunduk. Bu sadece Diyarbakır’ın değil, tüm büyükşehirlerin sorunu. Hizmetlerin yeniden düzenlenmesi, bölüşülmesi ve yerinden yürütülmesi gerekiyor. Halkımız da bu konuda adımların hızlandırılmasını talep ediyor.”

“KARDEŞLİK PROJESİNDEN HALK ÇOK UMUTLU”

Çermik Belediye Başkanı Şehmus Karamehmetoğlu, AK Parti tabanı olarak çözüm sürecine destek verdiklerini ifade ederek, “Bu süreçte belediye olarak teşkilatımızla beraber her mahallede, her sokakta anlatıyoruz. Bu ülkenin birliği, beraberliği ve iç barışın sağlanması önemlidir. Biz Türkiye yüzyılı hedefine Cumhurbaşkanımızın liderliğinde seçim çalışmaları ön planda tutulmadan çalışıyoruz. Vatandaşların sorunlarını dinleyip bu süreci aktarıyoruz. Özellikle kardeşlik projesinden halk çok umutlu. Biz Kürt'le, Türk'le yıllarca bir kardeşiz. Bu coğrafyada yaşamışız. El ele verip birlik beraberlikte ilkemizi de Diyarbakır'ımızı da hep beraber güçlendirelim, güzelleştirelim” ifadelerini kullandı.

“YEREL YÖNETİM KONUSUNDA VATANDAŞLARIMIZI KAPIDAN DÖNDÜRMÜYORUZ”

Yerel yönetimlerin sahada karşılaştığı su, altyapı ve müdahale gecikmelerine dair sorunların çözülmesi gerektiğinin altını çizen Karamehmetoğlu, ifadelerini şöyle sürdürdü:

“İlçemiz merkeze 90 km uzakta olduğu için vatandaş olarak Büyükşehir Belediyesi’nden çok faydalanamıyoruz. Özellikle köylerde bazen DİSKİ başlı başına bir sorun hale geliyor. Sondaj ve su konusunda sıkıntı var. Bu sorun DİSKİ’YE ait olmasına rağmen belediye olarak biz devreye girip kendimiz yapıyoruz. Çünkü Büyükşehir Belediyesi’ne ve DİSKİ’ye yönlendirdiğimizde çözemiyorlar. Heder gönderiyoruz, boru alıyoruz, gazı yapıyoruz. Yani bütün imkanlarımızı sarf ediyoruz. Yetkililer 2026 yılı programında çözüleceğini belirtiyorlar. Biz her işin çözümü ele alarak yapılmasını istiyoruz. Büyükşehir de bizim belediyemizdir. İlçemiz için yerel yönetim konusunda hiçbir vatandaşımız kapıdan geri dönmüyor.”

“KIRSAL MAHALLELERLE İLGİLİ YETKİLER İLÇE BELEDİYELERİNE VERİLMELİ”

Çüngüş Belediye Başkanı Ali Suat Akmeşe ise ilçenin Diyarbakır’a en uzak noktalardan biri olduğunu hatırlatarak “Büyükşehir belediyesi iyi niyetli olsa bile bu bölgeye gerekli hizmeti ulaştırması mümkün olmuyor. Köylerin mahalle statüsüne geçmesine rağmen imar ve altyapı hizmetlerinin hâlâ eksik. Özellikle kanalizasyon, içme suyu, arazi sulamaları ve cenaze hizmetlerinde büyükşehirden destek alamıyoruz. Çözüm için yetki ve gelirlerin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Kırsal mahallelerle ilgili yetkiler ya kaymakamlıklara ya da ilçe belediyelerine verilmeli. Gelirlerin de hizmeti yapan kuruma aktarılması gerekiyor” diye konuştu.

Muhabir: Ceren AKYIL