Nur KAZAN/ÖZEL HABER

Güneydoğu Ekspres- Bir dönem kendi ayakkabı markasını üreten ve bu konuda yükselişte olan Diyarbakır’daki ayakkabı sektörü, eleman bulamamaktan kaynaklı zor günler geçiriyor. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Kunduracılar Odası Başkanı Ali İsmet Işıkalan, eğitim sisteminin değişmesi ve acilen yeni meslek okulları ile merkezlerinin açılması gerektiğini talep etti.

Kalifiye eleman bulamayan ayakkabı sektörü eski günlerini arıyor” diyen Işıkalan, “Diyarbakır'da ayakkabı sektörü üretimde bir zamanlar çok iyi yükseliş yaşadı. Bu yükseliş, zaman içinde kalifiye eleman bulunamamasından ve gençlerin bu sektörü tercih etmemesinden dolayı çok geriledi” dedi.

Sektörün alt yapısında gençlerin yetişmesi için özellikle mesleki eğitimlerin verilmesi gerektiğinin altını çizen Işıkalan, konuyla ilgili  ciddi adımlar attıklarını ve sektörün eski günlerine dönmesi için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Işıkalan, “Biz bu konuda gerekli yerlerle gerekli iletişimlere geçtik. Meslek liselerinin müdürleriyle konuştuk, onlar da meslek eğitim kursları düzenlediler. Ancak bu kurslar beklediğimiz düzeyde ilgi göremedik” dedi.

AİLELER ÇOCUKLARINI BU MESLEĞE YÖNLENDİRSİNLER

 Ailelerin çocuklarını bu mesleğe yönlendirmesi gerektiğini de ifade eden Kunduracılar Odası Başkanı Işıkalan şunları söyledi:

“Aileler doğal olarak çocuklarının mühendis, doktor daha üst seviyede meslek sahibi olmasını istiyor. Ama ayakkabıcılık veya ayakkabı üretimi nedense cazip gelmiyor. Herkes öğretmen olabilir, herkes doktor olabilir ancak herkes ayakkabıcı olamaz. Sonuçta doktor da  ayakkabı giyiyor. Ama şu bilinmeli ki, zamanında Diyarbakır sektörde çok ciddi markalar üretmiş bir kenttir. Bu nedenle ailelere tavsiyem çocuklarını bu mesleğe ve bu sektöre yöneltsinler. Diyarbakır'da ayakkabı üretimi konusunda çok ciddi bir boşluk var. Şu anda kendi markamızı üreten bir kent değiliz, sadece fason üreten bir şehiriz.”

HEDEF SEKTÖRÜ CANLANDIRMAK

 Odaya bağlı üye sayılarının 240 civarında olduğunu da söyleyen Işıkalan, ”Bu arkadaşlarımız hazır alım- satım ve perakende de faaliyet göstermektedir. Bir kısmı da eskici tabiriyle yani eski ayakkabıların tamiratını yapıyor. Üretim yapanlar çok az.  Onlar da eski ustalarımız. Zaten onlar da giderse kentte ayakkabı üreticisi kalmaz” diye konuştu.

40 yıldır sektörde olduğunu dile getire Işıkalan, “Şu an bizim atölyemizde 22 kişi çalışmakta, bunların on ikisi kursa kayıtlı. Onlar da hem okuyor hem de burada stajlarını görüyorlar. Bunun gibi 4 tane daha imalatla alakalı yerimiz var.  Onlarda da gerekli öğrenci alımları yapıldı. Hedefimiz alt yapıda daha çok genç yetiştirip sektörü daha canlı hale getirmektir. Bu doğrultuda da ilerliyoruz. Bu sektörün ilimizde başarılar elde etmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Şunu açık yüreklilikle ifade edeyim ki, kendini geliştiren gençlerimiz, bu işten ciddi gelirler elde edebilirler” dedi.