HABER/Jan BELEK
Diyarbakır Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubeleri, Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Ocak, Şubat ve Mart aylarında cezaevlerine yaptıkları ziyaretlerde tespit ettikleri hak ihlalleri raporunu açıkladı.
ÖHD Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen ortak basın toplantısında kurumların hazırladığı raporu, ÖHD Diyarbakır Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Ahmet Güler okudu. Güler, "Türkiye cezaevlerinde, başta yaşam hakkı olmak üzere tutsakların sağlık hakkı, iletişim ve haberleşme hakkı, adil yargılanma ve sağlıklı, makul ve uygun koşullarda yaşamını sürdürme hakkının ihlal edildiğini” ifade etti.
"İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELEDEN DERHAL VAZGEÇİLMELİ"
Hapishanelerde mahpuslara yönelik hukuka aykırı tutum ve davranışta bulunan görevliler hakkında etkin soruşturma mekanizmalarının işletilmesi gerektiğine dikkat çeken Güler, "Hapishanelerde mahpuslara yönelik işkence ve kötü muamele uygulamalarından derhal vazgeçilmeli; hukuka aykırı fiiller gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma mekanizmaları işletilmelidir” dedi.