Güneş OCAĞA-Veli BALTACI/ÖZEL HABER

Kürt rapçi Serhado'nun yolunda yürüyen elektrik mühendisi Ferhat Tunç (Simyager), yaptığı rap müzikle tıpkı Kürtlerdeki dengbêjlik gibi, toplumun acılarını, sevinçlerini, hikayelerini ve yaşam biçimini bestelediği sözlerle dile getiriyor.

Uluslararası bir müzik tarzı olan ve son yılarda da en çok dinlenen müzik olan rap müziği de tıpkı Kürtlerdeki dengbêjlik gibi, toplumun yaşadığı, acıları, hikayeleri, gelenekleri, kültürleri, yaşam biçimini, isyanları ve sevinçleri dile getiriyor.

Özellikle de Kürtlerin Rapçısı Serhado ile öne çıkan rap müziği, şimdilerde ise Kürt gençlerinin daha çok ilgi duyduğu ve bu alanda öne çıkmaya çalıştığı bir müzik dalı oldu. O gençlerden birisi de elektrik mühendisi olan 27 yaşındaki Ferhat Tunç (Simyager).

PAULO COELHO'NUN KİTABINDAKİ KAHRAMAN GİBİ

Simyager, tıpkı yazar Paulo Coelho'nun "Simyacı" kitabındaki baş kahraman gibi sürekli arayışları olan birisi. Coelho'nun kitabındaki baş kahraman, zenginlik için bir yolculuğa çıkıyor ve o yolculukta başına gelen maceralar sonrası, asıl zenginliğin var olduğu yerde ve kendisinde olduğunu fark ediyor. Bu yüzden Simyager ismini de o kitaptan etkilenerek alıyor.

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Simyager, tıpkı kitaptaki kahraman gibi kendi arayış yolculuğunda asıl zenginliğin kendi içinde ve ait olduğu yerde olduğunun sonucuna vardığını ifade ediyor. 7-8 yaşlarında müziğe ilgi duymaya başladığını anlatan Simyager, "Müzik yolculuğum uzun. Fakat Türkçe müzik ile uğraşıyordum. 2015 yılından sonra kendi anadilimde müzik yapmaya karar verdim. Ve artık ezgilerimi Kürtçe seslendirmeye başladım. Tabi kendimi 2-3 yıldır duyurabildim" dedi.

"EM HATİN" İLE ÖNE ÇIKTI

Müziğin birçok enstrümanını çalabildiğini, rap müziğe de abisi kadar değer verdiği Şoreş'ten etkilenerek başladığını dile getiren Simyager, şunları söyledi: "Abim Şoreş, hep rap müzik dinlerdi. Onun bu kadar sevmesi benim üzerimde çok büyük etki yaptı. Ben de müzik rotamı değiştirdim ve rap müzik yapmaya başladım. Ayrıca rap müzik içerik bakımından da beni kendisine çekti. Müdahale edilemez ve özgür bir alan. Diğer müzik tarzlarına göre sanatçı kendi müziği içerisinde sanatçı özgürce hareket edebiliyor. Bugüne kadar düetlerle birlikte 20 tane rap eserim var. En çok öne çıkan eserim ise 14 Mayıs 2023’teki genel seçimlerde YSP için Rekso ve Roni ile yaptığımız "Em hatin" oldu. O şarkının enerjisi bir başkaydı. Çünkü toplumsal yanı çok fazlaydı. Bu eserle iyi bir kitle de yakaladık."

TOPLUMDA RAP MÜZİĞE KARŞI ÇOK BÜYÜK BİR İLGİ VAR

Kürt toplumunda rap müziğine karşı çok güzel bir ilginin olduğunu ifade eden Simyager, şöyle devam etti: "Özellikle de Serhado'dan bunu görebiliyoruz. Onun eserleri ve tarzı çok büyük etkiler yaptı. 50 yaşındaki bir insan bile onu tanıyor ve eserlerini biliyor. Bizler de Rezan ve Tolhildan'lardan bu rap müziği tarzını alarak devam ettiriyoruz. Tabi Serhado büyük bir etkileşim yaptı. İleride bizler de bu etkileşimi sağlayacağımıza inanıyoruz. Bunun için de daha çok mücadele etmemiz gerektiğini biliyorum."

TIPKI KÜRTLERDEKİ DENGBÊJLİK GİBİ...

Uluslararası alanda rap müziğe olan eleştirilerini de dile getiren Simyager, "Rap müziği de tıpkı Kürtlerdeki dengbêjlik gibi, toplumun yaşadığı, acıları, hikayeleri, gelenekleri, kültürleri, yaşam biçimini, isyanları ve sevinçlerin anlatıyor. Fakat son yıllarda gerçekten de bu müziğin kendi özünden çıkarıldığını düşünüyorum. Sözlerin daha çok arka planda olduğu ve çok yüksek bir enstrüman gürültüsünün önde olduğu bir tarz ilerliyor. Popüler kültürün yansımasını görüyoruz. Maalesef ki gençler tarafından büyük bir ilgi de görüyor" vurgusu yaptı.

ELEŞTİRİLERİNİ DİLE GETİRDİ

Bölgede ve Diyarbakır'da kendilerine yönelik çok iyi bir ilginin olduğuna dikkat çeken Simyager, "Maalesef ki bir program ya da konser olduğunda diğer müziği icra eden arkadaşlarımız daha önce çıkarılıyor. Onların sahneye çıkma fiyatları var, bizim o bile yok. Toplum tarafından sevilen rap müzik tarzı, bizleri sahne ve programlara davet edenler kişilerde pek bir sevgi yok. Değer vermiyorlar. Konserlerde öncelik de onlara veriliyor. Sokağa indiğimde beni tanıyan ve müzik tarzımı seven birçok kişi var. Geçenlerde bir yerde oturuyordum yanıma bir simitçi geldi, beni tanıdı müziğimi dinlediğini söyledi. Onunla bir, iki saat sohbet ettik. Çok mutlu oldum" dedi.

MADDİ KOŞULLAR MÜZİĞİNE ENGEL

Rap müziğini her an icra etmeği çok istediğini, maddi koşullarının iyi olmadığından kaynaklı da özel bir şirkette elektrik mühendisliği yaptığını söyleyen Simyager, "Maalesef ki ekonomik koşullarım müziğimi icra etmenin önünde bir engel. Bir taraftan çok kısıtlı imkanlar içerisinde müzik anlamına üretim yapmaya çalışıyorum, bir taraftan da ekonomik koşullarımın iyi olması için çalışıyorum. Bu da istediğim düzeyde üretim yapmamı engelliyor. Sadece kendi müziğimle uğraşsaydım şuan çok daha fazla yol kat etmiş olurdum. Rap müziğin bu topraklarda daha güçlü bir hale gelmesi için koşulların iyileştirilmesi lazım. Belki de bir rap derneği ya da merkezi kurulabilir. Çünkü içinde biz rapçı arkadaşlarımla çalışabileceğimiz bir stüdyo ortamı yok. Evlerimizde müzik aletlerimizle çalışıyoruz. Bu da daha verimli olmamız önünde engel" ifadesinde bulundu.

Editör: Güneş OCAĞA