HABER-Ceren AKYIL
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl ve İlçe Kadın Kolları üyeleri, geçtiğimiz gün Ankara’da eski eşi tarafından öldürülen kamu çalışanı Saliha Akkaş için Diyarbakır’da bir araya gelerek 81 bir ilde eş zamanlı olacak şekilde basın açıklaması yaptı. Kadın cinayetlerinin artarak devam ettiğini vurgulayan kadın kolları, yaşananların münferit değil, doğrudan siyasi olduğunu ifade etti.
“KADINLAR YAŞAMAK İÇİN DİRENİYOR”
Basın metnini okuyan CHP Diyarbakır Kadın Kolları Başkanı Av. Güler Koçyiğit, Saliha Akkaş’ın hakkında koruma kararı olmasına rağmen, boşanmak istediği erkek tarafından 40'tan fazla bıçak darbesiyle vahşice katledildiği hatırlatılarak şunları söyled:
“Dün Saliha'yı, önceki gün Sinem'i, ondan önce Ayşe'yi kaybettik. Temmuz ayında 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 30 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Artık kadınların çığlıklarının, iktidarın sert ve kalın duvarlarına çarpıp geri döndüğü zamanlardayız. O çığlıkları duymayanlar, kadınların yaşam mücadelesini görmezden gelenler, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini bilerek, isteyerek büyütenlerdir! Ama biz buradayız. Kadınlar buradayız ve duyuyoruz o çığlıkları! Saliha, aldığı 40'tan fazla bıçak darbesine rağmen hayatta kalmak için saatlerce mücadele etti. Tıpkı çocuğunun gözleri önünde katledilen Meryem Çap gibi, tıpkı hayata tutunmak isterken öldürülen tüm kadınlar gibi. Direniyor kadınlar! Yaşamak için direniyor!”
“KADIN CİNAYETLERİ SİYASİ TERCİHLERİN ÜRÜNÜDÜR”
Koçyiğit, hesap soracaklarını vurgulayarak şöyle devam etti:
“Biz söylüyoruz: Kadın cinayetleri politiktir! Kadın cinayetleri siyasi tercihlerin, suskunluğun, cezasızlığın ürünüdür! Kadınları koruyamayanlar, bu halkın vicdanında da, sandığında da hesap verecek! O koltuklardan inecek, o saraylardan çıkacaklar! Hesap soracağız, hesap! Hayatlarımızdan, haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz! Boşanmak isteyen kadınlar, hakkında koruma kararı olmasına rağmen korunamayan kadınlar katledilmeye devam ediyor. TBMM, kendi çatısı altında görev yapan bir kamu çalışanını dahi koruyamıyorsa; kimi koruyacak? Hangi kadının yaşam hakkını savunacak?”
“KADINLAR OLMADAN KURTULUŞ YOK”
6284 sayılı yasanın uygulanması için mücadele edeceklerini belirten Koçyiğit, “Buradan iktidara sesleniyoruz: Buna da mı sessiz kalacaksınız? TBMM çatısı altında çalışan bir kadının öldürülmesini de mi görmezden geleceksiniz? Saliha için sessiz kalmayacağız! Bir kadının daha adı bir cinayet dosyasına yazılmasın diye susmayacağız! 6284 sayılı yasa uygulansın diye mücadele edeceğiz! "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" demeye devam edeceğiz! Ve biz kadınlar, bu karanlık düzeni değiştireceğiz! Kadınlar olmadan kurtuluş yok, tek başına!” diye konuştu.