Geçen yıl elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 900’lere varan zamlar nedeniyle faturalarını ödemekte zorlanan işletmeler, asgari ücret vergisinin 3 bin 500 TL’ye yükselmesi nedeniyle küçülmeye başladı. Maliyeti fason ve dosya ürünlere yansıtmak zorunda kalan firmalar, Türkiye’nin sayılı tekstil firmalardan iş alamaz hale geldi. Daha ucuz maliyet nedeniyle Türkiye’nin tekstil devi LCV, Mısır, Bangladeş, Vietnam ve Mısır gibi ülkelerle çalışmaya başladı.

Alınan bilgiye göre tekstil fabrika ve atölyeleri, bu nedenle daralmak zorunda kaldı. İş alma konusunda ilişkileri zorlayan ve düşük fiyat veren fabrikalar, girişimler 4 ayda sonuç vermeyince önce işçi çıkarmak zorunda kaldı, ardından gruplar halinde ücretsiz izne çıkarma dönemini başlattı.

GÜNTİAD VE DTSO’NUN GÜNDEMİNDE

Diyarbakır’da istihdamın ana lokomotif sektörü olan tekstildeki bu kan kaybı, Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) ve Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası’nın (DTSO) da gündeminde.

GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran, istihdamda yaşanan daralmanın önüne geçmek için hükümetin acil önlem alması gerektiğini söyledi. Sorunun aşılması için LC Waikiki, Koton, Defacto ile görüşmeler yaptıklarını ifade eden Dalkıran, “Hükümetin de adımlar atması gerekiyor. Mısır gibi ülkelerden gelen ürünlerin ithalat vergi dilimlerinin yükseltilmesi gerekiyor. Bunlar yükseldiğinde Türkiye’deki iç piyasada ciddi bir canlanma olacak. Ama orada maliyetler düşük ve bizim yerel global mağaza zincirlerimiz bile şuan orada ürün yapmaya, fabrikalar kurmaya başladı. İç piyasadaki firmalarımızın da Mısır gibi ülkelerde ürün yaptırması bizim elimizi kolumuzu biraz daha fazla bağlamış durumda. Ama hükümet Mısır ve benzeri ülkelerde yapılan ürünlerin Türkiye’ye girişlerinde vergi dilimlerinin yükseltilmesi ve bunun önünün kesilmesi gerekiyor. İç piyasanın canlanması için bu tür önlemler şarttır” dedi. Dalkıran, devam eden finansa erişim sorununun da bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

“DEVLET VERGİ MUAFİYETİ GETİRMELİ”

Yaşanan soruna dikkat çeken DTSO Başkanı Mehmet Kaya da hükümete çağrı yaparak, “Maliyetlerin artması nedeniyle özellikle tekstilde yerli firmaların üretimlerini Pakistan, Hindistan, Bangladeş ve Mısır gibi ülkelere kaydırdığını görüyoruz. Devletin bu teşvik sistemini hızla bir an önce gözden geçirmesi gerekiyor. Bu tip durumlarda hükümetin çok hızlı kararlar alması gerekiyor. Burada üretim maliyetini düşürecek, vergide bazı muafiyetler getirecek ve enerjide de bazı teşvikler getirilecek adımların atılması gerekiyor” dedi.

Editör: TE Bilişim