Güneş OCAĞA-Hülya ASLAN/ÖZEL HABER

Yoksul garibanın ve işçilerin uğrak yeri olan Diyarbakır'ın Suriçi'ndeki tarihi İspey Pazarı, yaşanan ekonomik krizlerden sonra artık tüm kesimlerin alışveriş yaptığı merkez haline geldi. İkinci el ürünlerinin satıldığı pazarda, esnaf 25 TL'ye aldığı pantolonu 50-100 TL, 50 TL'ye aldıkları ayakkabıları 100 TL, 1000 ve 2000 TL arsı aldıkları buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaları da 5-6 bin TL arası satıyor.

İKİNCİ EL ÜRÜNLERİNE RAĞBET

Giyim ürünlerinin fiyatlarının artık çok yüksek olduğunu belirten esnaflardan Ramazan Taş, gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e şunları anlattı:

"Bir pantolonun fiyatı en az bin TL, yine bir ayakkabının fiyatı da bir o kadar.25 TL'ye aldığım bir pantolonu 80-100 TL arası satıyorum. Yine 50 TL'ye aldığım bir ayakkabıyı da 100 TL'ye satıyorum. Vatandaşlar giymedikleri temiz ve yeni kıyafetlerini buraya getirip bize satıyorlar, biz de ikinci el olarak buraya alışverişe gelen vatandaşlara satıyoruz.”

ARTIK HER KESİMİN GELDİĞİ PAZAR OLDU

İkinci el giyim ürünlerini satan bir diğer esnaf Ahmet Fidan ise, "Eskiden amele dediğimiz işçiler ve gariban yoksulların gelip alışveriş yaptığı bir yerdi İspey Pazarı, ama alım gücünün yükselmesinden kaynaklı her kesimden vatandaşlar gelip burada alışveriş yapıyor. Çünkü dışarıda giyim ürünleri çok pahalı. Vatandaşlar ancak evinin kirasını ve faturalarını ödeyebiliyor. Nasıl gitsin bir AVM'de bir pantolonu bin TL'ye alsın. Kiminin aldığı kıyafet ona küçülmüşse, ya da artık giymiyorsa ve temiz ürünse biz onlardan alıyoruz ve buraya gelen diğer vatandaşlara satıyoruz" diye konuştu.

İKİNCİ EL EV EŞYASININ DA FİYATLARI YÜKSELDİ

Ev eşyası ürünleri satan Hacı Erdem ise şunları belirtti: "Ben beyaz eşya ve mobilya ürünlerini satıyorum. Eskiden bir buzdolabını bin TL'ye satarken, şimdi 5-6 bin TL'ye satıyorum. Yani burada da beyaz eşyanın fiyatı yükseldi diyebiliriz. Ama hiç olmazsa diğer yerlere göre daha uyguna satıyoruz. Fakat son dönemlerde yaşanan kira artışlarından kaynaklı asıl müşterilerim olan öğrenciler çok gelmiyorlar. Suriçi'nde bile bir evin kirası en az 5 bin TL olmuş. Beyaz eşya alamayan yoksul insanlar da geliyor. Maddi durumları gerçekten iyi değil, baya bir yaptığımız pazarlık sonrası alıyorlar.”

Editör: Güneş OCAĞA