HABER/Güneş OCAĞA

Diyarbakır'da’de siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, inanç ve demokratik kurumların temsilcileri ile seçilmişler Çand Amed Kongre Merkezi’nde “Birlik İnisiyatifi”nin ilanını gerçekleştirdi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın da katıldığı toplantı salonuna Kürtçe ve Kırmançkî lehçesinde, Türkçe, Arapça, Suryanice ve Ermenici “Biz birlik ile başaracağız” pankartı asıldı.

Burada İnisiyatif oluşumuna dair konuşan Orhan Ayaz, Abdullah Öcalan’ın çağrısı sonrası başlayan sürece dair değerlendirmelerde bulundu. Bu sürece destek verilmesi gerektiğini belirten Ayaz, “Bu süreç barışa özgürlüklere vesile olsun” diye konuştu. Birlik ilanı için 9 ay çalışma yürüttüklerini ifade eden Ayaz, “Bildiğiniz gibi dünyanın gözü bizim toplantımızdadır. Biz de bu toplantıda güzel sonuçlar ortaya çıkaralım” diye konuştu.

Diyarbakır'da’de ‘Birlik İnisiyatifi’ Ilan Edildi3

‘BİRLİĞİMİZİ SAĞLAMALIYIZ’

Ardından Divan oluşturuldu. Divan seçimi sonrası toplantı saygı duruşuyla başladı. Burada divan adına kısa bir konuşma yapan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdin Milletvekili Saliha Aydeniz, “Bu konferansımız onurlu bir barışa vesile olsun” dedi. Bu birlikteliği çok önemli gördüklerini belirten Aydeniz, 3 Mayıs’ta yaşamını yitiren İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder’in 2013-2015 süreci ve yeni süreçte yer aldığını, Kürt halkının yanında durduğunu, çalışmalardan asla taviz vermediğini belirterek başsağlığı diledi. Saliha Aydeniz, “27 Şubat’ta bir çağrı yapıldı. Bu çağrının toplumsallaşması, amacına ulaşması için Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt konferansı gerçekleşti. Bunların birliğe vesile olmasını diliyoruz” dedi.

Diyarbakır'da’de ‘Birlik İnisiyatifi’ Ilan Edildi2

Birlik İnisiyatifi adına konuşan DEM Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, “Herkesin bu Birlik İnisiyatifi’ne sahip çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.

Birlik oluşumu için bugün toplantı yaptıklarını belirten Çiftyürek, “Bugünden sonra çalışma sekretarya olarak bizlerin elinden çıktı. Artık inisiyatif siz delegasyonların elinde olacak” dedi.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti. Birlik İnisiyatifi yarın deklarasyonunu açıklayacak.

Muhabir: Güneş OCAĞA