ÖZEL HABER: Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ

2020 yılında Hakkari’de farklı müzikal geçmişlerden gelen sanatçıların bir araya gelmesiyle kurulan Colemêrg Collectiv, Kürt halk müziği ve etnik ezgilere odaklanan çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

Pandemi döneminde dayanışma amacıyla yola çıkan grup, 11 Mayıs Pazar akşamı Diyarbakır’daki ilk konserini Cemil Paşa Konağı’nda gerçekleştirecek.

“PANDEMİ BİZİ BİR ARAYA GETİRDİ”

Grubun solistleri, Güneydoğu Ekspres Gazetesi’ne röportaj verdi. Grubun solistlerinden Şiyar Yaşar, kolektifin kuruluş sürecine dair şunları söyledi:

“Colectiv’in sanatçılarından biriyim. Sanat ve müzik anlamında Diyarbakır’ın nabzını ölçmeye geldik diyebilirim. İyi ve keyifli bir konser vereceğimizi düşünüyoruz. Pandemi döneminde hepimiz derin bir boşluk yaşadık. Bu boşlukların en başında da hayatını müzikle idame ettiren müzik emekçisi arkadaşlar oldu. Hakkari’de küçük bir stüdyomuz vardı. Emre hocanın motivasyonuyla Hakkari’de yaşayan müzisyenler olarak bir araya geldik. Bayağı kalabalık olan arkadaşlara, bir grup kurma fikrimizi açtık. Herkesten olumlu cevap ve katkı sunma kararlılığını alınca neden olmasın diyerek yola çıktık. Böylece 2020’nin Haziran ayında grubumuzu kurduk. Etnik ve Kürt halk müziği ağırlıklı müzik yapıyoruz. Hakkari başta olmak üzere coğrafyamızın her köşesinden elde ettiğimiz eserleri müzikseverlere ulaştırma gayretindeyiz”

Colemerg Kapak 4

MÜZİKAL İLHAM VE AÇIK KAPI POLİTİKASI

Müzik hayatında Kardeş Türküler, Koma Wetan, Lawje, Agirê Jiyan, Xêro Abbas gibi isimlerden etkilendiğini ifade eden Şiyar Yaşar: “Müzikal hayatımızda etkilendiğim, dinlemekten keyif aldığım birçok önemli isim var. Ama Kardeş Türküler, Koma Wetan, Lawje, Agirê Jiyandan ve Xêro Ebbas benim için hep önce ve önde oldular. Müzikal olarak da onları kendime birincil örnek olarak aldım. Bu saydığım isimler benim için Kürt müziğinin mihenk taşlarındandırlar. Biz de onları dinleyerek bu kıvama geldik ve onları örnek alışımız hala devam etmektedir” şeklinde konuştu.

İLK DİYARBAKIR KONSERİ 11 MAYIS’TA

Colemêrg Collectiv, Diyarbakır’daki ilk konserini 11 Mayıs 2025 Pazar akşamı Cemil Paşa Konağı’nda gerçekleştirecek. “Başlarken Diyarbakır’ın nabzını tutmaya geldik demiştik. Şimdi o nabzı birlikte atmak istiyoruz,” diyen Yaşar, yurtiçi ve yurtdışında planlanan yeni konserlerin de Ekim ayı itibariyle başlayacağını müjdeleyerek şunları aktardı:

“Bizimle çalışmak isteyen hiç kimsenin teklif ve talebini geri çevirmiyoruz. Yeter ki müzikal yeteneği olsun ve elbette ki çalışma disiplinine sahibi olsun. Bu anlamda gönlümüz, collectivemiz ve sahnemiz, koşullara uyan her arkadaşa açıktır. Eski Kürt müziklerini, dengbej geleneği üzerine okunan klamları icra ediyoruz. Bunun yanında Hakkari yöresinin ve özellikle de tabiri caiz ise araştırıp toprağın altından çıkartmaya çalıştığımız eserleri, müzikseverlerle buluşturmaya çalışıyoruz. Kültürümüze sahip çıkma adına yaptığımız bu çalışma, çok güzel eserlerle karşılaşmamızı da sağladı. Başlarken Diyarbakır’ın nabzı demiştik. Bu vesile ile burdan ifade etmek isterim ki ‘11 mayıs 2025 Pazar’ akşamı ‘Cemil Paşa Konağında’ Diyarbakır’daki ilk konserimizi vereceğiz. Umut ediyorum ki Diyarbakırlı müzikseverler bizi yalnız bırakmayacaklardır . Bu arada Ekim ayı itibari yurt içi ve yurt dışındaki konserlerimiz de devam edecek. Güneydoğu Ekspres ailesi ve takipçilerine bize gösterdikleri samimiyet ve ilgi için de ayrıca teşekkür etmek isteriz.”

Colemerg Kapak 1

İLK PROJE: ÇELÊ BERÇELAN

Müzik öğretmeni ve grup solisti Emre Aydın, ilk projeleri olan Çelê Berçelan’ı tamamen kendi imkanlarıyla hazırladıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Kaotik pandemi döneminin zararlarını azaltmak adına kurduğumuz bu grubumuz ile yaptığımız ilk çalışma olan ‘Çelê Berçelan’ projesini tamamen kendi imkanlarımızla kurduğumuz stüdyoda seslendirdik. Çok heyecan verici bir zamandı. Paylaşımdan sonraki insanlarımızın geri dönüşleri ve beğenileri, bizi daha güzel ve zengin çalışmalara sevk etti. Grubumuza katkı sunan arkadaş sayımız değişkenlik gösteriyor. 20-25 kişilik bir kadro ile de sahneye çıktığımız da oluyor, 14-15 kişilik kadro ile de. Ama genel olarak 10 solist 10 da enstrüman çalan arkadaşız. Gurubun tüm emekçileri Hakkarili’dir. Bunun özel bir nedeni yok. Bugüne kadar 10’u aşkın konser verdik. Bunun 3 tanesi Irak Federe Kürdistan Bölgesin’de oldu. Özel bir Newroz konseri olarak planlanmış olan o gecede ustamız Şivan Perwer, Nasır Rezazi, Sefkan Orgeş gibi seslerle aynı sahneyi paylaştık ve çok heyecanlıydı”

“COLEMÊRG COLLECTİVE, KENDİ İÇİNDE KÜÇÜK GRUPLARDAN OLUŞUYOR”

Geleneksel dengbej kültürünü yaşatmanın yanı sıra, Hakkari yöresine ait kaybolmaya yüz tutmuş eserleri de gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerine vurgu yapan Emre Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Colemêrg Collective, kendi içinde küçük gruplardan oluşuyor. Collective büyük bir çatı ve bu çatının altında kendini var etmek isteyen küçük yapılar var. Dolayısıyla her gurubun kendine feyz aldığı ve örnek tuttuğu müzisyenler var. Mesela aramızda ilk Kürt Metal müziğini yapanlardan Ferec var. Şimdi ona sorsak eminim o çok daha farklı tarzda müzisyenlerden feyiz aldığını söyleyecektir. Dengbejlik geleneğiyle kendini yetiştirmiş ve o minvalde yürüyen Enver hocamız var mesela. Batı müziği ile ilgilenen arkadaşlarımızın sayısı da hiç az değil. İşte biz bu şekilde bir collevtive haline gelip çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

Colemerg Kapak 2Colemerg Kapak 3

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ