Özel Haber- İbrahim İnanç Yıldız

Kentte yapılan bir çalışmada bu soruna karşı insanların toplu taşımaya kanalize edilerek, belirli saatlerde araç trafiğini sınırlayacak yöntemlerle daha insancıl bir yaşam alanının kurgulanması istendi.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Diyarbakır’da 80 civarındaki sivil toplum örgütüyle ortak bir çalışma yaparak, kent sorunlarını masaya yatırdı ve çözüm önerileri hazırladı. Bu konulardan birisinde ise trafik ve otoparkta yaşanan sorunlara dikkat çekildi.

“AVM, HASTANE, BANKA GİBİ ALANLARDA TRAFİK YÜKÜ HESAPLANMADI”

Özellikle trafik yoğunluğuna yol açacak AVM, hastane, banka gibi diğer ticari alanların yapımı aşamasında yol açacakları trafik yükünün hesaplanmadığının anlaşıldığı ifade edilen çalışmada, diğer bir önemli sorun da araç sayısına bağlı olarak artan otopark ihtiyacı olduğu belirtildi.

Yeni otopark alanlarına duyulan ihtiyacın yanında, bu alanlar için teknik düzeyde yer seçimi yapılmamış olması da bir sorun olarak tanımlanan çalışmada, “Trafik yoğunluğuna yol açan diğer bir kararın, kaldırılan yeşil halk otobüsleri yerine hat sahiplerine 2 minibüs işletme hakkı verilmesi olduğu belirtilmiştir. Sadece bu tercih bile yeşil otobüslerin 2 katı araç oluşmasına yol açmıştır” denildi.

“İSPARK BENZERİ YAPILANMA EFEKTİF HALE GETİRİLMELİ”

Soruna karşı çözüm önerileri şu şekilde anlatıldı: “Kentte otopark alanlarının ihtiyaca cevap vermemesi, araçların park etmesine yönelik belirli bir standardın olmaması, İstanbul İSPARK örneğinde olduğu gibi Büyükşehir Belediyesi’nin ticari bir işletme üzerinden sorunu kontrol ederek belediye gelirlerine katkı sağlaması ve “değnekçiler” tarafından belirli alanların işgal edilmesine engel olunması, daha önce Diyarbakır’da uygulaması olan ve mahkeme tarafından iptal edilen İSPARK benzeri yapılanmanın efektif hale getirilmesi önerilmiştir. Belli alanlara kullanım önceliği verilmesi, düzensiz park yapılanmalarına karşı cezai politikalar uygulanması, en temel kamusal alan olan yolların ve meydanlarında korunması ve gasp edilmesinin önlenmesini sağlayacaktır.”

“ŞEHİR İÇİ ULAŞIM AĞI RAHATLIKLA KULLANILABİLECEK ŞEKİLDE PLANLANMALI”

Diyarbakır’ın artan nüfusu ve ulaşım yapısı ile bireysel araç sahipliğiyle trafiğin minimize edilemeyeceğinin dikkate alınması gerektiği ifade edilen çalışmada, “Bu bağlamda trafik daha insani uygulamalarla desteklenmeli, toplu taşımaya kanalize ederek belirli saatlerde araç trafiğini sınırlayacak yöntemlerle daha insancıl bir yaşam alanı kurgulanmalı. Şehir içi ulaşım ağı, özel gereksinimli kişilerin de rahatlıkla kullanabileceği şekilde planlanmalı ve düzenlenmeli” denildi.

Muhabir: İbrahim İnanç Yıldız