ÖZEL HABER - Fatma TEMEL / Veli BALTACI  

9 günlük Ramazan Bayramı tatilini fırsat bilen yerli ve yabancı turistler Diyarbakır’ın yolunu tuttu. 9 gün sürecek olan Ramazan bayramının ilk üç günü bitti. Ekspres Gazetesi olarak Diyarbakırlı vatandaşlara bayramın nasıl geçtiğini sorduk.


Eski bağlılık, huzur yok’

Bayramını Diyarbakır’da geçiren Ümit isimli vatandaş, “Bayramlar eski bayramlar gibi değil. Yine akrabaları ziyaret etmeye çalıştık. Değerlerimizi yaşatmaya çalıştık. Biliyorsunuz artık eskisi gibi değil. Yeni nesil artık öyle değil. Akrabalarımızı ziyaret ederek eskiyi yaşatmaya çalışıyoruz ama bayramlar yine eskisi gibi olmuyor“ dedi.


Bayramın iyi geçtiğini söyleyen Mehmet isim vatandaş, “ Bayramımız iyi geçti evde yemek yaptık. Komşulara gittik bayramlarını kutladık. Tanıdıklara telefon açtık. Öyle geçti” dedi.

Diyarbakırlılar Eski Bayramları Özlüyor5


Bayramın eski huzuru vermediğini söyleyen Hakan isimli vatandaş, ise “Bayramımız iyi geçti. Siverek’ten geldik buraya, gezdik. Hasanpaşa Han’ına gittik, kahvaltı yaptık. Güzeldi genel olarak. Ama eski bayramlar gibi değildi. Eski bağlılık, huzur yok” diye konuştu.


Recai Soydamar isimli vatandaş, gençlerin şanssız olduğunu söyleyerek “Bir yere tatile gidemedik. Memleketteydik. Burada neler yapabiliriz? Gezdik. Komşulara, akrabalara gittik. Tatile maddi durumlardan dolayı gidemedik. Eski bayramalar yok. Bizim zamanımızda bayramlar öyle değildi. Akrabalar daha sık birbirlerinin yanına giderlerdi. Eğlence vardı. Şuan ki gençler şanslı değiller. Ama şuan Türkiye’nin durumu bu. Allah Türkiye’ye bereket, zenginlik, huzur versin. Herkese iyi bayramlar” diye konuştu.

Diyarbakırlılar Eski Bayramları Özlüyor4


‘Kuşak değişti alışkanlıklar değişti’

Ferhat isimli vatandaş ise üç gün süren bayramda çalıştığını ifade ederek şunları söyledi: 
“Üç günlük bayram bitti. İlk gün gezdik. Diğer günler çalıştık. Akrabaların yanına gittik. Şeker topladık. Diğer günlerde çalıştım, tezgâh açtım kıyafet satıyorum. Eski bayramların havası var biraz. Ama gerçi biz çocukken sokak sokak geziyorduk. Şeker topluyorduk. Şimdi de var o tat. Hala devam ediyor” diye aktardı.

Diyarbakırlılar Eski Bayramları Özlüyor3

Şeref Kor isimli vatandaş insanların bireyselleştiğini belirterek “Bu ekonomik krizde bir şey yapılmaz tabi. Sevdiklerimizle zaman geçerdik. Kendi bütçemize göre gezdik. Zamanımızı kendi memleketimizde geçirdik. Kuşak değişti alışkanlıklar değişti. Dolayısıyla insan değişti. Eski aile bağları kalmadı. Feodal yapıdan daha çok bireyselleşmeye başladık. Bu gayet normal. Artık bunu kabullenmemiz gerekiyor. Bireyselleşme biraz daha bencillik getirdi. Ben kavramı daha çok olmaya başladı. Bizler yeni kuşağın tam etkisini yaşamıyor. Şikâyetlerimiz daha da artacak gibi” dedi.

Muhabir: Fatma TEMEL / Veli BALTACI