Interpol tarafından 35 ülkede koordine edilen büyük bir operasyon kapsamında şimdiye kadar internet ve telefon aramaları üzerinden dolandırıcılık yapan 20 bini aşkın kişi gözaltına alındı.

First Light adıyla düzenlenen bugüne kadarki en kapsamlı siper dolandırıcılık operasyonlarından biri sayesinde yüz milyonlarca dolarlık kazanca da el konuldu.

Interpol’ün geçtiğimiz gün yaptığı açıklamaya göre, internet üzerinden veya telefon aramaları üzerinden yapılan dolandırıcılıklara karşı 35 ülkede koordineli operasyonlar düzenlendi. Operasyon kapsamında Eylül-Kasım ayları arasında en az 10 bin yerde aramalar gerçekleştirildi.

Açıklamaya göre, operasyonlar kapsamında toplamda 21 bin 549 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin operatör, siber suçlu, dolandırıcı veya kara para aklayıcısı oldukları şüphesiyle gözaltına alındıkları belirtildi.

Interpol’e göre operasyonlar sırasında toplamda 310 banka hesabındaki 154 milyon dolar haksız kazanca el konuldu.

Siber suçluların özellikle pandemi ortamını fırsat bilerek bireyleri aradığı veya iletişime geçtiği belirtilen açıklamaya göre, bu kişilerden gizli şifrelerini ve banka hesap bilgilerini almaya çalıştıkları kaydedildi.

Suçluların iletişime geçtikleri kişilere e-mail yoluyla ortak iş yapma, ‘romantik’ veya ‘cinsel’ içerikli vaatlerin yanı sıra SMS yoluyla kişisel ya da banka hesap bilgilerini çalmaya çalıştıkları da verilen bilgiler arasında.

Editör: TE Bilişim