Antep yöresinde semizotuna pirpirim denir. Hemen hemen herkesin kolay erişebildiği, bahçelerinde hızlı ve kolayca yetişebilen bir sebze olduğu için de bolca tüketilir.

Pirpirim aşı, başlangıç olarak da tüketilebilir, ana yemek olarak da. Dolayısıyla içine ne koyduğunuz aslında size kalmış. Mercimekli, nohutlu, yarmalı, bulgurlu... Hepsi de semizotunun yanına yakışır. Tarifi etli yapınca hem doyurucu bir öğün olur hem de lezzetine lezzet katmış olursunuz.

Bu tarifte semizotu, nam-ı diğer pirpirim, ekşili bir çorba olarak karşımıza çıkıyor. Omega 3 yönünden zengin bu sebzeyi mevsimi gelmişken bol bol tüketelim. Şimdiden afiyet olsun!

Malzemeler:

1 demet semizotu (ince kıyılmış)

1 adet orta boy soğan

1 su bardağı haşlanmış nohut

1/2 su bardağı pilavlık bulgur (yıkanmış,süzülmüş)

1 yemek kaşığı (tepeleme) domates salçası

2 yemek kaşığı (silme) sumak ekşisi (yoksa nar ekşisi)

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)

1/2 çay bardağı sıvı yağ

1 litre sıcak su (arzuya göre sebze suyu)

Pişirme Önerisi:

Arzuya göre kuşbaşı et ekleyerek bir öğün olarak da tüketebilirsiniz. Veya damak zevkinize göre mercimek, börülce gibi bakliyatları da ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kuru soğanı küçük küpler olacak şekilde doğrayın. Bir tencerede sıvı yağ ile birlikte pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar pembeleştikten sonra salçayı ekleyin ve 2 dakika kadar kavurun.

Toz biberi, sumak ekşisini ve tuzu ekleyip karıştırın. Yıkayıp süzdüğünüz bulgurları ve sıcak suyu tencereye ekleyip karıştırın. Bulgurlar pişene kadar orta ateşte kaynatın.

Bulgurlar piştikten sonra haşlanmış nohutları ve son olarak ince kıydığınız semizotlarını tencereye koyun ve 3 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alın.