ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Türkiye'de mercimek üretiminin yüzde 95'inin gerçekleştiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, yarı kurak iklim koşullarında ıslah amaçlı yetiştirilen 'erkenci mercimek’, bu yıl Diyarbakırçiftçilerin yüzünü güldürmedi. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan çiftçiler, 'erkenci mercimek’ten verim alamadıklarını belirtirken, konunun uzmanları ise, bu durumu fazla yağış, erken ekim ve hastalıklı tarlalara bağladı.


ÇİFTÇİ KAYA: ERKENCİ MERCİMEK YANDI

Mercimek hasadına başladıklarını belirten çiftçi Şevket Kaya, "Şuanda tarlalarda mercimek biçiyoruz. İki çeşit mercimek hasadı yapıyoruz. Ziraatın çıkarıp bölgeye verdiği ‘erkenci mercimek’ ve kendi imkanlarımızla ektiğimiz mercimek çeşidi var. Maalesef ki bu yıl 'erkenci mercimekler’ yandı. Normalde bölgeye uygun koşullarda ıslah çalışmaları soncu üretilen erkenci mercimek çeşidinin yanması maalesef biz çitçileri üzdü" dedi.

Diyarbakırlı Çiftçinin Yüzünü Güldürmedi3


DOSİAD BAŞKANI SAĞIR: FAZLA YAĞIŞ YAKTI

Diyarbakır Organize Sanayi İş Adamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Mehmet Ali Sağır, erkenci mercimeğin ıslah çalışması olduğunu söyledi. Sağır, "Özellikle kurak geçen yıllarda performansı aşırı olan bir mercimektir. Ama mercimek bitkisi yağıştan etkilenen bir bitkidir. Bu yıl 4-5 ay hep yağışlı geçti. Bu sebepten ötürü de mantarı hastalıklar oluştu. Çiftçiler bu mantarı hastalıklar koruyucu ilaçlarla önleyemediği için mercimek bitkileri de yandı.


“HASTALIKLI TARLALAR ÜRÜNÜ VERİMSİZ BIRAKIYOR”

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tahıllar Profesörü Mehmet Yıldırım, "Diyarbakır'da tarlalara hastalıklar işlemiş. Özellikle de Silvan bölgesindeki tarlalar çok daha hastalıklı. Çiftçi bu hastalıkları önlemiyor. İlaçlarla önleyici tedbirler alınmadığı için mantarı hastalıklar tarlalardaki verimi etkiliyor. Dolayısıyla erkenci mercimekten kaynaklı yandı dersek yanlış olur. Hasat öncesi bu yıl yağmur çok fazlaydı ve çiftçiler mercimeği de erken ekti. Hastalıklı koşullar, fazla yağmur ve erken ekim bazı yerlerde erkenci mercimeğin yanmasına neden oldu. Ama birçok bölgede de güzel sonuçlar elde edildi" diye konuştu.

Muhabir: Güneş OCAĞA