Kuru fasulye çok sevilerek tüketilen bir yemek çeşididir. Ancak bu hafta size Fasulye pilaki tarifini vereceğim. Hem yazın, hem de kışın tercih edilen fasulye pilaki de çok sevilen tatlar arasında yer alır. Fasulye pilaki özellikle yardımcı yemek ya da meze olarak çok terci edilir. Şimdiden tüm okurlarıma afyet olsun diyorum.

Gerekli Malzemeler:

250 gram kuru fasulye

 1 orta boy soğan

1 baş sarımsak

 2 orta boy havuç

 1 orta boy kereviz

 2 çay kaşığı toz şeker

 5 yemek kaşığı zeytinyağı

 Tuz, karabiber.

Yemeğin Yapılışı:

Fasulyeleri yıkayın, sekiz-on saat süre ile soğuk suda bekletin. Soğanın kabuğunu soyun, diş şeklinde çentin. Sarımsakların kabuğunu soyun, bütün bırakın. Havucu kazıyın, uzunlamasına ikiye bölün, bir santim kalınlığında yarım ay şeklinde doğrayın. Kerevizin kabuğunu soyun, bir santimlik küp şeklinde doğrayın, kararmaması için limonlu soğuk suya atın.

Tencereye ıslatılmış fasulyeyi soğuk su ve tuz ile birlikte koyarak beş dakika kaynatın, süzün, köpüklenmiş bu suyu atın. Tencereye yeniden soğuk su koyarak fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzün. Zeytinyağı ile soğan ve sarımsağı 3-4 dakika kavurun, havucu ekleyin 2-3 dakika daha kavurun, kerevizleri katın, bir su bardağı sıcak su koyun, tozşeker, tuz ve karabiberi ekleyin. Kaynamaya başlayınca süzmüş olduğunuz haşlanmış fasulyeleri ilave edin, on dakika kısık ateşte, arada bir suyunu kontrol ederek, gerekirse sıcak su ekleyerek, pişirin.

Ocağı söndürünce tencereye, kalan üş kaşık zeytinyağını ilave edin, karıştırın ve kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Ilık veya soğuk olarak ikram edin. Arzu ederseniz yemeği ateşten almadan önce biraz sıcak suda eritilmiş 1 yemek kaşığı domates salçasını renk vermesi için katabilirsiniz.