Haber Bekir Güneş

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Türkiye'deki çatışma ve çözüm süreçlerinde medyanın rolü, gazeteciler, deneyimli siyasetçiler ve akademisyenler tarafından tartışıldı. DPI Türkiye Program yöneticisi Esra Elmas, Uzun yıllar Türkiye dışında çatışmalı süreçlerin nasıl çözüldüğü üzerine çalıştıklarını ama son bir yıldır Türkiye üzerinde de konuşmaya başladıklarını söyledi.

Elmas, bu toplantıların daha farklı kesimler ve isimlerin dahil olması ile Türkiye ve Türkiye dışında devam edeceğini vurguladı. İstanbul'da yapılan programın en önemli konuğu ise İngiltere, Londra Üniversitesi'nden Dr. Tom Colley oldu. Colley, 'Çatışma çözümünde stratejik iletişim; dezenformasyon ve sosyal medyanın önemine dikkat çeken bir sunum yaptı. Farklı ülkelerden geleneksel ve sosyal medya üzerinden verdiği örneklerle tartışmayı açan Colley, geleneksel medyanın düşünülenin aksine halla çok güçlü olduğunu belirtti.

Stratejik iletişim alanında çalışmalar yapan Colley, geleneksel ve sosyal medyanın topluma ve demokrasilere nasıl yansıdığı üzerine çalıştığını söyledi.

Medyanın özelikle düşük yoğunluklu çatışmalarda rolünün önemli olduğuna dikkat çeken Colley, "Çünkü bunlar büyük ölçüde ideoloji savaşlarıdır. Toplumdaki bir kısmının görüşlerini başka bir gruba empoze etmeye çalışırlar. Medyanın bu tür çatışmalarda rolü çok önemlidir. Çatışma çözümleri genellikle kapalı kapılar ardında yapılır. İrlanda'da örneğin çözüm süreçleri genellikle kapalı kapılar arkasında yapıldı. Medyanın rolü asıl bunları haberleştirmek. Medyanın rolü bu müzakerelerde çok önemli halkın bunları anlaması için. Müzakerelerin yeniden başlaması başarılı veya başarısız olması açısından. Dünyanın dört bir yanındaki iletişim bilimciler kaygılarını dile getiriyorlar. Şuanda bir karamsarlık durumu var. Ben İngiltere'denim İngiltere'de birçok kişi brexit meselesinde yalan söylendiğine inanıyor. Dünyanın birçok yerinde etnik çatışmalara sebep oldu. Dünyanın dört bir yanında iletişim bilimciler dezenformasyonun ciddi kutuplaşmalara sebep olduğunu düşünüyor. Bunun da en önemli aracı sosyal medya olarak görülüyor. Örneğin Filistin'de çözüm her zamankinden daha zor" diye konuştu.

Toplantı daha sonra Gazeteciler, Ayşegül Doğan ve Oral Çalışlar'ın Türkiye'deki çatışma ve çözüm süreçlerinde medyanın rolüne ilişkin moderatörlüğünde yapılan tartışmalarla devam etti.

Editör: TE Bilişim