Fuat Bulut/Özel Haber

DİYARBAKIR - İçişleri Bakanlığı, uyuşturucu ile mücadele kapsamında “Türkiye Uyuşturucu Raporu, Eğilimler ve Gelişmeler 2022” konulu bir rapor hazırlattı. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, uyuşturucu kullanımına zemin hazırladığı gerekçesiyle illerdeki metruk yapıların acilen yıkılması istendi. Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesindeki 80 metruk yapının, gençleri fuhuşa ve uyuşturucuya sürüklediğine dikkat çeken Kaynartepe Mahallesi Muhtarı İlhami Altun, acil önlem alınmasını istedi.

METRUK YAPILARIN YIKIMI EYLEM PLANI’NA DAHİL EDİLDİ

Diyarbakır’da 2021 yılında gerçekleşen operasyonlarda, ülke genelinde hint kenevirinin yüzde 68’nin Lice ilçesinde ele geçirildiğine dikkat çekilerek, kent merkezinde etkin tedbirlerin alındığı ifade edildi. Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadelede kullanım alanlarının bertaraf edilmesinin istendiği raporda, “Metruk Binalar” başlıklı bölümde, “2016-2018 ve 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı, 2019-2021 Organize Suçlarla Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı, 2018-2019 İçişleri Bakanlığı Çalışma Planı, Faaliyet ve Projeleri ile 2019 Performans Gösterge ve Hedeflerinin” içerisinde metruk binaların yıkılması, yıkılması zaman alan metruk binaların ise girişlerinin fiziki önlemler alınması istendi.

BAKANLIK: VALİLİK VE YEREL YÖNETİMLERE TALİMAT VERİLDİ

Raporda, şu ifadeler yer aldı:

“Kamu düzeni ve güvenliğinin muhafazası, kent estetiğinin sağlanması, çevre kirliliğinin önlenmesi, uyuşturucu/uyarıcı madde temini ve kullanımı başta olmak üzere suç ve suçlu ile mücadeledeki etkinliğin devam ettirilmesi vb. amaçlarla ülke genelinde bulunan metruk binaların tespit edilmesi, iyileştirilmesi/restore edilmesi, yıkılması ve/veya metruk binaların kullanımını engelleyecek fiziki tedbirlerin alınması ve güvenlik önlemlerinin artırılması amacıyla Valiliklerimiz talimatlandırılmıştır. Metruk yapıların tespiti, yıkılması, restore edilmesi ve güvenlik tedbiri alınmasında büyük bir özveri, kararlılık ve koordinasyon içerisinde süreci takip eden, ayrıca işlem yapan Valilerimiz ile Kaymakamlarımız başta olmak üzere güvenlik birimlerimizin, yerel yönetimlerimizin ve ilgili kurum ve kuruluşlarımızın sürece desteği, başarıya ulaşmada en önemli etkenlerden biri olmuştur. Bu kapsamda; illerde bir Vali Yardımcısı başkanlığında metruk binaların tespiti ve yıkılmasında kurumlar arası koordinasyonu sağlamak amacıyla komisyonlar kurulmuştur.

Söz konusu komisyonlarca tespit edilen veya komisyona bildirilen metruk binalara girişi engelleyecek fiziki önlemler derhal alınmakta, bu binaların uyuşturucu kullanım alanları olması önlenmekte, binaların yıkılmasına ilişkin süreç başlatılmaktadır.”

Editör: TE Bilişim