Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar hakkında 2018 Demokratik Toplum Kongresi (DTK) etkinliklerine katıldığı gerekçesiyle “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla açılan davanın duruşması, Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Akar’a DTK etkinliklerine katıldığı nedeniyle 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

 Duruşmaya Aktar katılmazken, avukatları Resul Tamur ve Semra Balyan hazır bulundu. Koronavirüs nedeniyle duruşmaya izleyici alınmadı.

 Aktar’ın avukatı Resul Tamur, esas ve iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yaptı. Bir önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirten Temur, müvekkilinin cezalandırılmasına ilişkin dosyadaki delillerin usulüne uygun toplanmadığını öne sürdü.

Müvekkilinin yapmış olduğu konuşma kayıtları ve mail yazışmaların tamamen mesleği ve Baro Başkanlığı görevleri nedeniyle yaptığını belirten Temur, “Herhangi bir örgütsel yanı yoktur” diyerek, beraat talebinde bulundu.

 Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapan avukat Semra Balyan ise, müvekkilinin dinlenme ve teknik takibi sürecinde usulsüzlük olduğunu söyleyerek, “Bu şekilde alınmış delillerin de hükmü esasa alınamaz” diyerek, beraat talebinde bulundu.

 İddia makamı, bir önceki celsede verdiği mütalaayı yineleyerek, Aktar’ın “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandasını yapmak” suçundan cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme, Aktar’a “örgüt üyesi olmak” gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası verirken, “örgüt propagandası” yapmaktan da beraatine karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Aktar’ın TCK’nın 53. Maddesinde düzenlenen hak yoksunluklarından da yoksun bırakılmasına hükmetti. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim