Diyarbakır Sağlık Platformu, performans sistemi ve sağlık emekçilerinin taleplerine ilişkin Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunların katmerlenerek devam ettiğini söyledi. Bölgede virüs vakalarının artarak devam ettiğini kaydeden Yerlikaya, sağlık çalışanlarının enfekte olmasından kaynaklı oluşan yükün sağlık çalışanlarını zorladığını söyledi.

 Göz boyama

 Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken ise, salgın nedeniyle görev yapan sağlık emekçilerine performansa dayalı ek ödemelerinin 3 ay tavandan yapılacağı açıklamasını hatırlatarak, “Ancak bu açıklamadan sonra yapılan ödemelerde görüldü ki tavandan ödeme diye verilen sözler, sağlık emekçilerinin gözünü boyamaktı” diye konuştu. Sağlık alanında hizmet veren bir kesime yönelik dar kapsamlı ilave ödemeler yapıldığın belirten Güldiken, geriye kalan diğer kesimlerin ise görmezden gelindiğini söyledi.

 Hastanede personel eksikliği

 Sağlık emekçilerinin emeklerinin karşılığını alabilmeleri için temel ücretlerinin, yoksulluk sınırının üstüne çıkartılması gerektiğini belirten Güldiken, “Böylece temel ücret artışları herkesin yaptığı işe göre yansıyacak ve emekliliğine de etki edecektir. Performansa dayalı ek ödeme gibi gelir kalemleri geçicidir. Bu tarz ödemelerin sosyal güvenlik haklarına hiçbir yansıması olmamaktadır. Selahaddin Eyyubi Hastanesi'nde personel eksikliği olduğu gerekçesiyle çevre ilçelerden geçici görevlendirme ile personel getirilmiş, ancak ilginç olan İlçe Sağlık Müdürlüklerindeki filyasyon ekiplerinde görevlendirilmek üzere Selahaddin Eyyubi Hastanesi’nden geçici görevlendirmelerle personel gönderilmiştir” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının virüse yakalanması

 Diyarbakır’da her gün en az 5 sağlık çalışanının virüse yakalandığını kaydeden Güldiken, “7 sağlık çalışanı arkadaşımızı Covid nedeniyle maalesef kaybettik. Ve tüm bunlar, yetkililerin ihmalleri nedeniyle bu kadar artmıştır. Keyfi, kayırmacı ve ayrımcı yaklaşımları nedeniyle bu kadar artmıştır. Bulaşıcılığı önlenebilir bir hastalığın bu kadar can alması ve yayılmasının en büyük nedeni plansız, öngörüsüz, toplumun taleplerini ve gerçek sorunlarını görmezden gelen yetkililerin yaklaşımlarının sonucudur. Bizler tüm bu olumsuzlukları hep birlikte aşabilmenin yolunun ortak akıl olduğunu, işyerlerinde ve toplumun her alanında olmaya devam edeceğimizi ifade ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim