Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız, Ilısu Barajı'nda yaklaşık 9,5 milyar metreküp su depolandığını, elektrik üretimi için son hazırlıkların yapıldığını belirterek, “Atatürk Barajı'ndan sonraki en büyük sulama amaçlı baraj Silvan Barajı'dır” dedi.

Türkiye’de suyun dörtte üçünün sulamada kullanılmakta olduğunu, bu yüzden sulama tesislerini inşa ederken en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemlerini tercih ettiklerini ifade eden Yıldız, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Kapalı sistem basınçlı borulu sulamaya geçilmesi ile iletim kayıpları minimum seviye indirilmekte ve tarla içi sulama sitemleri ile önemli ölçüde su tasarrufu sağlanarak çiftlik randımanı maksimum seviyeye yükseltilmektedir. Böylelikle, yağmurlama sulamalarda yüzde 35, damla sulamalarda ise yüzde 65 oranında su tasarrufu sağlanmaktadır. DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koymaktayız. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ederken bir taraftan da yaşam standardını yükseltmektedir.”

İçme suyu temininin en önemli konulardan biri olduğunu belirten Yıldız, “81 vilayetimiz için İçme Suyu Eylem Planları hazırlanmıştır. Son 17 yılda işletmeye aldığımız 248 adet içme suyu projesi ile 43 milyon vatandaşımıza içme suyu temin edilmiştir. Tamamlanan modern içme suyu arıtma tesisleri ile günde 8,6 milyon metreküp AB standartlarında arıtılmış su üretilmektedir” ifadelerini kullandı.

Hidroelektrik enerjide dev hamle

Yerli ve milli kaynaklara önemli yatırım yapıldığını sözlerine ekleyen Yıldız, “2003 yılında 44 milyar kilovat saat olan hidroelektrik enerji üretim kapasitemiz 2020 yılı Mayıs başı itibariyle 102,1 milyar kilovat saate yükseltilmiş, böylelikle kaynaklar içinde HES’ler birinci sırayı almıştır. Ülkemizde yanan her üç ampulden birini HES’ler aydınlatmaktadır. Hedefimiz 2023 yılına kadar 135 milyar kilovat saat hidroelektrik enerji üretim kapasitesine ulaşmaktır. Hizmete alınan 565 adet hidroelektrik santralinde üretilen 895 milyar kilovatsaat elektrik ile ülke ekonomisine bugüne kadar 233 milyar liralık katkı sağlandı” dedi.

“Yusufeli Barajı'nda çalışmalar devam ediyor”

Türkiye ve DSİ’nin vizyon projelerinden olan, kendi kategorisinde dünyanın 3’üncü yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı'nda çalışmaların aralıksız devam ettiğine dikkat çeken Yıldız, “Yusufeli Barajı'nın kurulu gücü 558 MW olup, yılda 1 milyar 888 milyon kWh hidroelektrik enerji üretilecektir. Baraj inşaatımızda gövde beton dolgu çalışmaları devam etmekte olup, gövde yüksekliği 205 metreye ulaştı” bilgisini paylaştı.

“Atatürk Barajı'ndan sonraki en büyük sulama amaçlı baraj Silvan Barajı'dır”

Güneydoğu bölgesini yakından ilgilendiren bir proje olan Silvan Barajı’nda çalışmaların devam ettiğini kaydeden Yıldız, şunları söyledi:

“Sulama ve enerji maksatlı olarak inşa edilmekte olan Silvan Barajımız, GAP’ta Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük sulama projesi olacaktır. Baraj tamamlandığında 2 milyon 312 bin dekar tarım alanına sulama suyu sağlanacak, yılda maksimum 681 milyon kWh hidroelektrik enerji üretimi gerçekleştirilecektir. Şu an itibarıyla barajda fiziki gerçekleşme yüzde 65 seviyesine ulaşmıştır.”

“Ilısu Barajı'nda sona gelindi”

Dicle Havzası’nda inşaatı devam eden ve dolgu hacmi bakımından Türkiye’nin 2’nci büyük barajı olacak Ilısu Barajı hakkında da açıklamada bulunan DSİ Genel Müdür Vekili Yıldız, “Ilısu Barajı ve HES Projesi, Dicle Nehri üzerinde yer alan en büyük proje olmasının yanında 1200 MW kurulu gücü ile de ülkemizin en büyük 4’üncü hidroelektrik santralidir. Proje ile üretilecek olan yaklaşık 4 milyar kilowatt enerji ile yıllık bazda 400 milyon dolar milli bütçeye katkıda bulunacaktır. Şu an barajda yaklaşık 9,5 milyar metreküp su depolanmış olup, elektrik üretimi için de son hazırlıklar yapılmaktadır” dedi. (İHA)

Editör: TE Bilişim