Diyarbakır Valiliği ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında ‘Suriçi Tarihi Sokakları’nın Turizme Kazandırılma Projesi Teknik İşbirliği Protokolü’ imzalandı.

Tarihi Suriçi’nin ihya ve imarına yönelik sürdürülen çalışmalar kapsamında turizme katkı sunmak amacıyla üç önemli projenin hayata geçirilmesinin planlandığı protokol töreni Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu ile Şanlıurfa GAP İdaresi Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz’ün katılımlarıyla gerçekleşti.

İmza töreninde protokole ilişkin bir konuşma yapan Başkan Açıkgöz, bölgenin hem sosyal hem ekonomik hem de kültürel gelişimini sağlayacak projelere destek vermeye çalıştıklarını belirterek, protokolü imzalanan projelerin özellikle kültürel mirasın turizm odaklı kullanılmasını sağlamak amacıyla yapıldığını ifade ederek, desteklerinden dolayı Vali Karaloğlu’na teşekkürlerini iletti.

Açıkgöz’ün ardından imzalanan protokol ve hayata geçirilmesi planlanan projelere yönelik açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu ise, GAP İdaresi ile hem Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, hem de Diyarbakır Valiliği olarak 3 tane proje imzalandığını ve bu projelerin, bölgenin turizm potansiyelini ortaya çıkaracak, turizm altyapısını güçlendirecek önemli projeler olduğunu söyledi.

İki projenin Suriçi ile ilgili diğer projenin ise Eğil Kalesi ve Eğil'deki Peygamber kabirlerinin etrafının düzenlenmesiyle ilgili olduğunu belirten Vali Karaloğlu, açılmasına yönelik olarak vatandaşların yoğun talebi olan Keçi Burcunu, imzalanan proje ile kısa zamanda tamamlayarak halkın hizmetine bir sanat galerisi olarak sunmak istediklerini ifade etti.

Diğer projelere de değinen Vali Karaloğlu, “Önümüzdeki dönemde Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin’e yönelik ortak bir turizm rotası oluşturulması noktasında da çalışmaların yapılacak” dedi.

Suriçi Sokakları ve Eğil Cazibe Merkezi Olacak

Protokolü imzalanan ‘Suriçi Tarihi Sokakların Turizme Kazandırılması’ projesi kapsamında, Sur içinde kamu ve sivil tarihi yapıların yoğunlaştığı sokakların bakım ve onarımı yapılacak. Bakım ve onarım yapılan alanlarda tarihi yapıların korunmasının desteklenmesi, seçilen sokakların aydınlatma ihtiyaçlarının karşılanması ve yine seçilen sokaklarda zemin düzeltme çalışmaları ile fiziki altyapının sağlanması planlanıyor.

‘Keçi Burcunun İşlevlendirilmesi’ projesi kapsamında ise;  Keçi Burcu satış ve pazarlama alanlarının tarihi dokuya uygun iç mekân tasarımlarının yapılması, tasarıma uygun bir şekilde satış ve pazarlama stantlarının oluşturulması hedeflenmekte.

‘Eğil Kalesi ve Peygamber Kabirleri Çevre Düzenleme’ projesinde ise; peygamber kabirlerinin bulunduğu tepe ile Eğil Kalesinin bulunduğu tepe arasında yürüyüş parkurunun yapılması, parkur ve Eğil Kalesi tepesi aydınlatma işlemleri yapılacak.

Destinasyon alanın ve Eğil ilçe girişinden itibaren turistik alanların tabelandırma işlemlerinin yürütülmesi, Eğil Asur Kalesinin yanında seyir terasının yapılması gibi projeler yer almakta.

Editör: TE Bilişim