DİYARBAKIR - 16 Mart 1988 tarihinde Kürtlere karşı tarihin tanık olduğu en ağır ve en utanç verici insanlık suçlarından bir olan Halepçe katliamı işlendi. Katliamı kınayan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, “Bu katliam insanlık tarihinin utanç sayfalarından biridir” dedi.

Halepçe ve Gazi Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar,“Halepçe de kimyasal ve biyolojik silahlar kullanılarak kadın, çocuk, yaşlı, genç 5 bini aşkın insan katledildi. Irak’ta Kürt halkının hak ettiği eşitliği ve özgürlük talebini birçok kez şiddet kullanarak, bastırmak isteyen Saddam yönetimi, bu saldırıyla insanlık tarihine katliamcı, soykırımı olarak geçti. Bu katliam insanlık tarihinin utanç sayfalarından biridir. Ancak buna rağmen Kürt halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesi bir adım bile geriletilemedi, bir adım bile duraksatılamadı” dedi.

Halepçe katliamını kınayan Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ise şunları belirtti:

“16 Mart 1988 tarihinde Kürtlere karşı tarihin tanık olduğu en ağır ve en utanç verici insanlık suçlarından bir işlendi. Irkçı ve gaddar Baas Rejimi güçlerince Güney Kürdistan’ın Halep’çe şehrinde kimyasal silahlarla Kürt halkı soykırıma tabi tutuldu.

Halepçe’de Kürtlere karşı kimyasal silahlarla  Kürt  halkına yönelik gerçekleştirilen eylemler  soykırım suçunun tüm unsurlarını oluşturmaktadır. 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşmenin 2. Maddesine göre; “..ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu, kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacıyla gruba mensup olanların öldürülmesi, grubun mensuplarına ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verilmesi, grubun bütünüyle  veya kısmen, fiziksel varlığını ortadan kaldıracağı hesaplanarak yaşam şartlarını kasten değiştirilmesi…”  gibi eylemler soykırım suçunu oluşturmaktadır.

Bu sözleşme hükümleri aynı zamanda soykırım suçunun faillerinin bir uluslararası ceza mahkemesinde yargılanmasını da öngörmüştür.

Kimyasal silahların kullanılması daha 1925 yılında, Cenevre Antlaşmasıyla yasaklanmış, daha sonra bir dizi başka sözleşme ile kimyasal silahların kullanılması savaş suçu olarak düzenlenmiştir. Öte yandan İnsani hukukun çerçevesini oluşturan Dört Cenevre Sözleşmesinin ortak 3. Maddesi de; niteliği ne olursa olsun her türlü savaş ve çatışmada sivillerin ve sivil yerleşim birimlerinin askeri hedef olamayacağını düzenlemiştir. Kürt toplumu uluslararası hukukun en ağır suçlar olarak düzenlediği savaş suçu, soykırım suçu ve insanlığa karşı suçların tümüne maruz kalmıştır.

Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı olarak; binlerce insanın yaşam hakkının ihlal edildiği Halepçe katliamının 34. yıldönümünde bir kez daha Halepçe özelinde insanlığa bu acıları yaşatanları kınıyoruz. Bütün insanlık tarafından lanetlenmesi gereken Halepçe soykırımını unutmayacağız, unutturmayacağız!”

Editör: TE Bilişim