Tüm dünyayı kasıp kavuran bir kasırganın ortasına balıklama dalmış, sürekli yalpalayan bir gemi gibi hissediyorum bu günlerde ülkemizde ki, pandemi günlerinde ki olan biten her şeyi.

Pandeminin başından beri ailelerini sevdiklerini yaşamlarındaki bütün güzel şeyleri bir kenara iten, itmek zorunda kalan ve Korona savaşında cephede en ön saflarda savaşan ve yaklaşık 200’ü hekim 300’den fazla şehit veren sağlık emekçilerinin hakkı ödenmez. Ölenlere rahmet, halen hastalıkla mücadele edenlere acil şifalar diliyorum.

11 Mart’ta kabul etmişti bakanlık ilk vakayı, bakanlık mutasyonun varlığını da bugün kabul etti. Bugüne kadar açıklanan toplam ölüm sayısı 22 bin 70 canımızı alıp gitti rakam değiller, istatistik değiller, çoğunuz için olduğu gibi. Dostumuz, arkadaşımız, amcamız, halamız, dayımız yani hayatımıza dokunan insanlar, doktorlar, hemşireler. O rakamı balık hafızamız bu yazıyı okuduktan en fazla beş dakika sonra unutacak. Maalesef insan zihni balık hafızalıdır, unutmaya meyillidir. Aslolan giden canların birinin eşi, ailesi, sevdiği olduğunu unutmamak. İstatistiklerden sayılardan ibaret değiliz, her gün 250 canımızı, sevdiğimizi kaybediyoruz kurban veriyoruz bu illete. Çoğu zaman ihmalimizden ve vurdumduymaz bazı davranış, ya da iradesizlikten…

Evet, günler önce İngiltere’de mutasyona uğrayan ve daha çabuk bulaşarak öldüren bu virüsün yeni versiyonu (bonusu) çıktı ortaya. Hemen birçok ülke gidiş gelişleri durdurdu.  Türkiye’de de 15 kişide İngiltere’de ortaya çıkan mutasyon virüsten tespit edilmiş ve o kişiler karantinaya alınmış. Ve hemen geçici olarak girişler tamamen durdurulmuş diye bir açıklama. Keşke bu karar daha önce alınmış olsaydı demeden geçemeyeceğim.

Benim aklım çok ermez, ama biraz istatistik bilenler ve Mart’tan beri pandemi verilerini istatistiksel olarak inceleyenler, bu en az 150 vaka demektir diyor. Girişler durdurulmuş ama mutasyonun görüldüğü günden beri kaç uçak, kaç yolcu geldi? Onlarda istatistik biliminin işi… Ama iyi haber elbette aşının ilk bölümü geldi ve 1,5 milyon kişi aşılanacak ilk etapta. Temennim aşılarım biran önce tamamlanması be risk gruplarına başta sağlıkçılar ve yaşlılarımız olmak üzere aşılanacak herkesin aşılanmasıdır. Hafızanızın balık olmasına izin vermeyin, siz tedbirinizi alın kimse almıyormuş gibi. Çünkü işyerleri ve mekanların kapanmasından önemlisi bizim virüs yollarını kapatmamız gerekiyor maske, mesafe ve temizlikle. Canlarımızı virüse kurban vermemek ve daha erken normale dönmek için.