Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesini kararlaştırırken buralarda ikinci gelen adaylar başkanlık koltuğuna oturacak.

Kaç belediyenin bu durumdan etkileneceği henüz resmi olarak açıklanmazken HDP adaylarının KHK’lı oldukları gerekçesiyle AK Parti’nin az 9 yerde sonuçlara itiraz ettiği anlaşılıyor.

Bunlar arasında bir il, 7 ilçe ve 1 belde bulunuyor. İtirazların kabul edilmesi durumunda 9 belediye başkanlığı HDP’den AK Parti’ye geçecek.

Resmi olmayan ancak AK Parti’nin KHK gerekçesiyle itiraz ettiği belediyeler şöyle: Siirt, Erzurum'un Tekman ilçesi, Diyarbakır'ın Bağlar ve Lice ilçeleri, Van'ın Tuşba, Edremit, İpekyolu ve Çaldıran ilçeleri ile Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesi.

Erzurum’un Tekman ilçesinde HDP adayı Muzahit Karakuş ile yüzde 48,53 (5 bin 176 oy) alırken ikinci sıradaki AKP adayı Mustafa Ergin yüzde 46,5 (4 bin 959 oy) almıştı.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde HDP adayı Zeyyat Ceylan yüzde 70,34 (116 bin 369 oy) alırken ikinci sıradaki AKP adayı Hüseyin Beyoğlu yüzde 25,46 (42 bin 117 oy) almıştı. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde ise HDP adayı Tarık Mercan yüzde 77,73 (10 bin 898 oy) ile ilk sırada yer alırken AKP adayı Ethem Bahri Anlı yüzde 19,78’de (2 bin 773 oy) kalmıştı.

Van’ın Tuşba ilçesinde HDP adayı yüzde 52,93 ile (33 bin 114 oy) seçimi kazanırken AKP adayı Salih Akman yüzde 39,37 (24 bin 632 oy) ile ikinci gelmişti.

Edremit ilçesinde ise HDP adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ile yüzde 53,81 (31 bin 94 oy) ile ilk sırada yer alırken AK Parti adayı İsmail Say yüzde 41,79 (24 bin 145 oy) ile ikinci olmuştu. Çaldıran ilçesinde de HDP adayı Leyla Atsak yüzde 53 (12 bin 713 oy) ile seçilirken AKP adayı yüzde 43,43’te (10 bin 419 oy) kalmıştı. İpekyolu ilçesinde de HDP adayı Azim Yacan yüzde 54,47 (76 bin 372 oy) ile ilk sırada yer alırken AKP adayı Muhsin Aydın yüzde 40,6 (56 bin 921) oy aldı.

Siirt Merkez Belediyesi’nde ise HDP adayı Berivan Helen Işık yüzde 48,36 (33 bin 227 oy) ile ilk sırada yer alırken AKP adayı Ali İlbaş yüzde 46,01 (31 bin 611 oy) ile ikinci sırada yer aldı. Kars'ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesinin oy oranları öğrenilemedi.

YSK’nın KHK gerekçesi

YSK; bu kararı ilgili kanun ve KHK'de yer alan "Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz" hükmü gereğince aldı. Kararda, Danıştay 8. Dairesinin 2017'de aldığı, "KHK ile ihraç edilenlerin belediye meclis üyeliğinin düşürülmesine" ilişkin kararı ile benzer gerekçelere yer verildiği belirtildi.

"KHK ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilenlere mazbatalarının verilmemesi" kararının oy birliğiyle, kararın "ikinci sırada kazanan adaya mazbata verilmesi" bölümünün ise oy çokluğuyla alındığı öğrenildi. Çoğunluk görüşüne katılmayan 4 üyenin bu yerlerde seçimin yenilenmesi gerektiğini savunduğu kaydedildi.

Zeydan: AİHM’e başvuracağım

Konuya ilişkin konuşan HDP’li Zeyyat Ceylan ise, "Anayasa Mahkemesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız" açıklamasında bulundu.

Ceylan, “Bu karardan sonra seçim kampanyası başlattık ve 31Mart'ta 116 bin oy, yani yüzde 71 oy alarak kazandık. Daha sonra birçok ihlaller yaşandı. Birinci hukuk ihlali KHK ile ilgili karar. İkincisi de mazbatanın kime verileceği kararıdır. Ne biz ne de halkımız bu kararı kabul etmeyecek. Bu sürecin takipçisi olacağız, halkımızın bize teslim ettiği iradesine sahip çıkacağız. Anayasa Mahkemesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız" dedi.

YSK'nın kararını 'belediye hukuku' üzerinden de tartışacaklarını söyleyen Ceylan, "26 kişilik belediye meclisi üyemiz kalıyor, onların da 10-11 kişilik bir meclisi olacaktır. Bununla ilgili ne yapabileceğimizi, avukatlarımızla tartışacağız" dedi.

HDP'den YSK'nın 'KHK'lı başkanlar' kararına tepki

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, YSK'nın KHK ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesi kararına tepki gösterdi. "YSK, bir genelge yayınlayabilirdi ve 'Bizim yaptığımız tartışmalar sonucunda KHK'lıların aday adayı yapılmasını doğru bulmuyoruz' diyebilirdi" ifadesini kullanan Oluç, yapılanın 'tuzak kurmak' olduğunu söyledi.

HDP Sözcüsü Oluç, partisinin genel merkezinde MYK toplantısı öncesi düzenlediği basın toplantısında, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesi kararına ilişkin Oluç, "YSK'nın attığı adım tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası olmaktan başka bir şey değildir. Çok net olarak söylüyoruz, YSK, AKP ve MHP ittifakı tarafından tasarlanmış olan bir siyasi komplonun açık parçası haline gelmiştir" diye konuştu.

Oluç, YSK'ya eleştirilerde bulunarak, "Ne yazık ki YSK tuzak kurmuştur. Diyeceksiniz ki 'Hakimlerden oluşan bir YSK tuzak kurar mı?' Diyeceksiniz ki 'Hakimler tuzak kurar mı?' Evet, Türkiye'de hakimlerin de tuzak kurduğuna şahit olduk. YSK'nın kararı bu anlama gelmektedir" dedi.

'YSK halk iradesine yönelik darbe yapmıştır'

"Lüzumlu, lüzumsuz her türlü konuda genelge yayınlayan YSK, bu konuda herhangi bir genelge yayınlamamıştır" diyen Oluç, şöyle devam etti:

"Bir genelge yayınlayabilirdi ve diyebilirdi ki 'Bizim yaptığımız tartışmalar sonucunda KHK'lıların biz aday adayı yapılmasını doğru bulmuyoruz' diyebilirdi. Bu hukuk dışıdır yine eleştirirdik, bu kararı doğru bulmazdık ama en azından bu tuzağı kurmamış olurdu YSK. Şimdi tuzak kurdu. YSK açıkça halk iradesine yönelik bir darbe yapmıştır. YSK'nın aldığı kararlara itiraz hakkı yoktur bir üst kurulda, mahkemeye gidemiyorsunuz ve Anayasa Mahkemesi'ne gidemiyorsunuz. İşte bunu fırsat bilerek halk iradesine karşı darbe yapmıştır YSK."

HDP'li Mithat Sancar ise, YSK önünde yaptığı açıklamada YSK'nin KHK'li adaylara mazbata vermeyeceğini duyurduğu yerlerde seçimlerin yenilenmesi için başvurduğunu açıkladı.

 (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim