Yakın geçmişte tavukçuluk sektörü hakkında başlattığı soruşturmada firmalara kestiği yüz milyonlarca TL’lik ceza ile dikkat çeken Rekabet Kurulu bu kez de ilaç şirketlerine yönelik yürüttüğü soruşturmasının sonuçlarını duyurdu. 20’ye yakın firmaya toplamda 250 milyon liraya yakın idari para cezası yazan Rekabet Kurulu’nun tespitleri de dikkat çekti.

Çalışan Ayartmamak Adına Kendi Aralarında Anlaşma Yapmışlar…

Rekabet Kurulu tarafından ilaç şirketlerine yönelik olarak yürütülen soruşturma dahilinde; firmaların birbiri arasında anlaşma yaparak “çalışanlarını ayartmamak için” mutabakata vardıkları öğrenildi. Böylece sektörde iş gücüne yönelik olarak haksız rekabetin oluştuğu belirtildi. Çalışanların özlük haklarına yönelik olarak firmaların rekabete girmesi ve bu sayede ücretlerin yukarı çekilmesinin önüne geçen anlaşmalar, Rekabet Kurumu tarafından ceza yazılmasına uygun görüldü.

Rekabete Hassas Bilgi Paylaşımı Diğer Sebep!

İlaç firmalarına para cezası uygulanmasına sebebiyet veren diğer konu ise “rekabete hassas bilgi paylaşımı” olarak deklare edildi. Böylece firmaların ortaklaşa hareket ederek rekabeti ihlal ettikleri ve serbest piyasa koşullarını etkiledikleri belirtildi.

Hangi Şirketler Ne Kadar Ceza Aldı?

Her yıl ülkemizde milyarlarca doların döndüğü, global çapta ise en büyük 5 sektörden biri konumunda bulunan ilaç sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden Sanovel İlaç’a Rekabet Kurulu tarafından 79 milyon liralık ceza tatbik edildiği kaydedildi. Bu rakam, ilaç firmaları arasında Rekabet Kurulu’nun kestiği en büyük idari para cezası olarak dikkat çekti. Ceza kesilen diğer firmalar ve aldıkları para cezaları şu şekilde sıralandı:

· Pfizer PFE İlaçları: 20 milyon TL

· Novartis Sağlık: 19 milyon TL

· Novo Nordisk Sağlık: 19 milyon TL

· Santa Farma İlaç: 17 milyon TL

Diyarbakır Valisi: Silahın değil, kardeşliğin sesi yükselsin
Diyarbakır Valisi: Silahın değil, kardeşliğin sesi yükselsin
İçeriği Görüntüle

· AstraZeneca İlaç: 15 milyon TL

· İlko İlaç: 13 milyon TL

· Sanofi İlaç: 12 milyon TL

· Berko İlaç: 10,5 milyon TL

· Servier İlaç: 8 milyon TL

· Farmatek İlaç: 7 milyon TL

· Adeka İlaç: 7 milyon TL

· Amgen İlaç: 4,5 milyon TL

· Arven İlaç: 3 milyon TL

· Helba İlaç: 2 milyon TL

· Argis İlaç: 639 bin TL

· Merck İlaç: 487 bin TL

Muhabir: Haber Merkezi