İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na iptal edilen seçim sürecinde YSK üyelerine 'ahmak' diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesi ve siyaset yasağının önünün açılması dünyada tepkiyle karşılandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın sözcü yardımcısı Vedant Patel, bakanlığın karar nedeniyle "derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı" yaşadığını söyledi. Patel, "Bu haksız ceza insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü ile bağdaşmıyor" dedi.

Patel, "Türkiye'de sivil toplum, medya, siyaset, iş dünyası liderlerine karşı süregelen iddianameler ve bu kişilerin uzun süreli tutuklu kalmasından ciddi endişe duymaya devam ediyoruz'' diyerek, ifade özgürlüğü, barışçı toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün her sağlıklı demokrasi için temel bir hak olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği’nin yasama organı Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ise İmamoğlu’yla bir fotoğrafını paylaşarak şu mesajı yazdı: "Tasavvur edilemez görünüyordu ama oldu. İmamoğlu, 'bir kamu yetkilisine hakaret ettiği' iddiasıyla iki yıl yedi ay hapis ve siyasi yasak cezasına çarptırıldı. Türkiye'de adaletin içinde bulunduğu durum vahim, ağır bir biçimde siyasi amaçlarla kullanılıyor. Çok üzücü bir gün.”

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: DEMOKRASİ İÇİN AĞIR BİR GERİLEME

Karara Almanya'dan da yoğun tepki var. Almanya Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kararı "demokrasi için ağır bir gerileme" olarak değerlendirdi. Demokrasinin tartışmalarla yaşadığını belirten Dışişleri Bakanlığı, "Özellikle seçim kampanyalarında, ifade özgürlüğü adil bir rekabet için en önemli esastır" ifadelerini kullandı.

SPD: SKANDAL

Almanya'da koalisyon ortakları Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) siyasetçiler de karara tepki gösteren açıklamalar yaptı. SPD Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid, İmamoğlu'nun hapis cezasına çarptırılmasını ve siyaset yasağı getirilmesini "skandal" olarak nitelendirdi. Schmid, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'de gelecek yıl yapılacak seçimler bakımından yargının sürekli siyasallaşması fena bir işaret" dedi.

'ERDOĞAN'IN GÜCÜ ÇÖKÜYOR'

Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Max Lucks da "iyi bir arkadaşım" dediği İmamoğlu hakkındaki kararı "siyasi" olarak nitelendirdi. Yeşiller partili politikacı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erdoğan'ın gelecek yıl seçim yenilgisinden korktuğunu gösteren siyasi saikler içeren bir karar" değerlendirmesinde bulundu. İmamoğlu'na yönelik davanın en baştan itibaren "siyasi saikler" içerdiğini ifade eden Lucks, bunun "hukukun üstünlüğü kriterlerine yönelik bir saldırı" olduğunu kaydetti. Lucks, "Erdoğan, Türk toplumunun demokrasi ve Avrupa arzusunu engelleyemeyecek. Gücü çöküyor" ifadelerini kullandı.

FPD: YARGI BENZERSİZ ŞEKİLDE ARAÇSALLAŞTIRILIYOR

FPD'li milletvekili Renata Alt da, İmamoğlu hakkındaki kararın "Erdoğan'ın muhalefetten ne kadar çok korktuğunu" gösterdiğini ifade etti. "2023 yılında yapılacak seçimler öncesinde İmamoğlu'nu saf dışı bırakma denemesi yargının benzersiz bir şekilde araçsallaştırılması" ifadesini kullanan Alt, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ilkesine geri dönmesi gerektiğini vurguladı. Alt, İmamoğlu'na adil bir istinaf süreci sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi. (DW Türkçe)

Editör: TE Bilişim