Sedat IRMAK

Diyarbakır'da İstiklal Marşı'nın kabulünün 98. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinlikleri düzenlendi.

Cahit Sıtkı Tarancı Kongre Merkezi'nde düzenlenen anma programına, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Ebubekir Bal, Oya Eronat, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve adayı Cumali Atilla, Jandarma Bölge Komutanı Halis Zafer Koç, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra bir konuşma yapan Vali Güzeloğlu, İstiklal Marşı’nı her kıtasını söylerken ve dinlerken o günleri yaşadıklarını söyledi. Vali Güzeloğlu, "Milli vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u anmak ve İstiklal Marşı’mızın kabulünde İstiklal Marşı’mızın kahramanı başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere canlarıyla, kanlarıyla öncelikle vatanı, devleti, sahip olduğumuz bütün değerleri bizlere emanet eden ecdadımızı saygıyla rahmetle ve minnetle anmak için bir aradayız. Bütün bu değerleri bizlere emanet eden ve canları pahasına bu kahramanlığı gösteren bütün kahramanlarımızı ve kuruluşundan bugüne devletimiz ve milletimizi varlığı bekası için hayatını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet minnet ve saygıyla anıyorum. Bizler onların emanetini sonsuza kadar yaşatmak, Türkiye Cumhuriyeti'ni gelecek her gün daha güçlü kılmak ve kararlılıkla bu değerlerimize sonsuza doğru yol alma noktasındayız. Şüphesiz ki her birimiz ve gençlerimiz kendilerine emanet edilen bu değerlerin farkında ve sorumluluğunda. İşte Mehmet Akif Ersoy bu destanı kaleme alan bu güne kadar bizlere ve ebediyete kadar gelecek her kuşaklara aktaran ismin adıdır. Akif bu ruhu bu inanmışlığın ve bu adanmışlığın insanıdır. Her bir kelimesinde gönlünün, beyninin ve imanlığının buluştuğu ruhunun üflediği adete hiç bitmeyecek kahramanlığı yazan kişinin adıdır. Tacettin dergahında bu destanı yazdığı odasında gidip gezdiğiniz zaman gördüğünüz ve hissettiğiniz şeylerde tamda budur. İstiklal Marşı’mızın her kıtasını söylerken, dinlerken o günleri yaşıyoruz” dedi.

 

Daha sonra müzik korosunun seslendirdikleri ezgiler dinlendi. Vali Güzeloğlu, İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezbere okuyan 6 yaşındaki anasınıfı öğrencilerinden Azra Ceren Salma ve Mert Hasan Ülgen’i tebrik ederek hatıra fotoğrafı çekti.

Mehmet Akif Ersoy,  D.Ü’de anıldı

Öte yandan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Dicle Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu’nda “MİLLETİN SESİ MEHMET AKİF”   adlı konferans düzenlendi. Düzenlenen konferanslara öğretim üyeleri, öğrenciler ve idari personeller katıldı.

Mehmet Akif Ersoy Hukuk Fakültesinde anıldı

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından İstiklal Marşımızın kabulünün 98.yıldönümü vesilesiyle “ Milletin Sesi Mehmet Akif”  sloganıyla düzenlenen konferansa öğretim üyeleri, öğrenciler ve idari personeller katıldı.

Dicle Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Bedrettin Kolaç konuşmasında Mehmet Akif’in İstanbul’da dünyaya gelmesinden eğitimine, Meşrutiyet ve milli mücadele dönemlerindeki rollerinden İstiklal Marşını yazma evresine kadar hayatından kesitler aktararak, “Hakkıdır Hür yaşamış Bayrağımın Hürriyet. Hakkıdır Hakka Tapan Milletimin İstiklal” mısralarının asla unutulmaması gerekir” dedi.

Konferans, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Handan Yokuş Sevük’ ün Dr. Öğr. Üyesi Bedrettin Kolaç’a teşekkür belgesi sunması ile etkinlik sona erdi.

Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Fakültesinde anıldı

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde de İstiklal Marşımızın kabulünün 98.yıldönümü vesilesiyle “ Milletin Sesi Mehmet Akif”  sloganıyla düzenlenen konferansa ise öğretim üyeleri, öğrenciler ve idari personeller katıldı.

İstiklal marşının okunması ile başlayan programda Dicle Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Doç. Dr. Kamuran Eronat, “Mehmet Akif’in Edebi Yönü” adlı bir sunum yaptı. Eronat, M. Akif’in Türk milletinin en bunalımlı döneminde ulusun dirilişine öncülük eden şairlerden biri olduğunu belirterek, şairin gerçekçiliği benimseyen kişiliği ve güçlü kalemi ile toplumu aydınlattığını söyledi.

Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Salih Erpolat ise yaptığı sunumda Mehmet Akif’in tarihsel kişiliğini anlattı. Erpolat, Mehmet Akif için Türk Edebiyatının mümtaz şahsiyetlerinden biri olduğunu vurgulayarak, Akif’in tanık olduğu acı, savaş ve milli mücadele içinde kendine bir rota belirleyerek, tavrını milli mücadeleden yana koyduğunu ve verdiği vaazlarla da milletin boyun eğmemesi gerektiğini belirttiğini söyledi.

Mehmet Akif Ersoy Sivil Havacılık Yüksekokulunda anıldı

Dicle Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu’nda da  İstiklal Marşımızın kabulünün 98.yıldönümü vesilesiyle “ Milletin Sesi Mehmet Akif”   adlı konferans düzenlendi. Düzenlenen konferansa öğretim üyeleri, öğrenciler ve idari personeller katıldı.

İstiklal marşının okunması ile başlayan programda Dr. Öğr. Üyesi Bedrettin Kolaç bir konuşma yaptı. Mehmet Akif’in hayatı hakkında bilgiler veren Kolaç, 1873 yılında dünyaya gelen Mehmet Akif’in İslami bir kimliğe sahip olduğunu ve edebi yönden donanımlı bir edebiyatçı olduğunu söyledi. Edebi kişiliği ve Mehmet Akif Ersoy’a ait şiirlerin okunmasının ardından programlar sona erdi.

Editör: TE Bilişim