Güneş Ocağa/Özel HABER

Ramazan Ayı’nda iftar sofralarının eksiltilmeyen tatlısı cep yakıyor. Kadayıfıyla ün yapan ve Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi tescil belgesi bulunan Diyarbakır’da halk Ramazan Ayı’nda halka tatlı alabiliyor. Kentin birçok yerinde şubeleri bulunan firmalar, fıstıklı kadayıfın kilosunu 260, cevizli kadayıfın 200, baklavanın kilosunu da 270 TL’den satıyor.

Pastane çalışanları, kentin tescilli tatlısı olan kadayıfın fiyatının yüksek olmasından dolayı satışlarının beklendiği gibi olmadığını belirtirken, sokak satıcıları da, Ramazan’la birlikte halka tatlıya rağbetin arttığını söyledi.

“KADAYIF YEMEK LÜKS OLDU”

Diyarbakır’da tatlılarıyla ün yapmış ve neredeyse her semtte iki, üç pastanesi olan ünlü tatlı firmalarının çalışanları gazetemize yaptıkları açıklamada, “En son Şubat’ın birinde fiyat güncellemesi yapmıştık. 10 TL’lik bir fiyat artışı olmuştu. Ramazan’da fiyat artışı söz konusu değil. Fiyatlar yüksek olduğu için kadayıf ve baklava yemek lüks oldu. Dolayısıyla satışlarımız da çok olmuyor. Önceden 3-4 kilo kadayıf alanlar şimdi bir kilo alıyor. Bir kilo alanlar tadımlık alıyor” dedi.

HALKA TATLISINA RAĞBET

İHA’ya konuşan Seyfullah Börü ise, halka tatlıya rağbetin fazla olduğunu söyledi. Börü, “Bu Ramazan farklı bir şekilde geçiyor. Vatandaşın diğer tatlı çeşidine olan zammından ötürü halka tatlısına olan rağbeti daha fazla oldu. Yöresel bir tatlı çeşididir. Küçükten büyüğe herkesin yiyebileceği ve rahat bir şekilde tüketebileceği bir tatlı çeşididir. Kimseyi rahatsız etmez” dedi.

Halka tatlısında glikoz kullanımının uygun olmadığını ifade eden Börü, “Piyasada glikoz kullananlar çoğalmış. Bu da ayrı rahatsız edici bir durum. Biz ürünlerimizde şeker pancarı kullanmaktayız. Bu ürünlerle halka ve tulumba tatlısı yapmaktayız. Diğer ürünleri çıkarmıyoruz. Sebebi de maliyeti fazla olduğundan ötürü vatandaşa fiyat olarak ağır gelmesin diye. Halka tatlının hamurunu sıcağı sıcağına yoğuruyoruz. Hamuru da pratik bir şekilde hazırlanan bir tatlı çeşididir. Halka tatlısının kendine özel unu bulunmaktadır. Tatlılık unu diye geçiyor. Sıcak su ve karbonatın karışımıyla yoğurup kulak memesi yumuşaklığında hamuru ayarlayıp halka atışına başlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

FİYATI DAHA UCUZ TUTUYORUZ

Vatandaşın rahat tüketmesi için fiyatı uygun tuttuklarını belirten Börü, “Ürünlerimizin fiyatını her kesime hitap edebilsin diye piyasaya göre biraz daha düşük tutuyoruz. Halka tatlıyı 45’e tulumba tatlısını da 50 TL’ye veriyoruz. Biz özellikle hem depremin hem Ramazan’ın etkisiyle zam yapmadık. Şu an için zam yapmayı da düşünmüyoruz. İnsanlar yeter ki rahat bir şekilde tüketebilsin” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)