Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Dünya Kupası’nın maliyetinin 440 milyon dolar olduğunu açıkladı. Bu miktarın 44 milyon doları kazanan takıma, 9 milyon doları ise diğer takımlara gidecek, ancak takımlara ödenen miktar birbirinden farklı.FIFA'nın diğer harcamaları arasında 247 milyon dolar televizyon yayınları, 326 milyon dolar maç giderleri ve 207 milyon dolar idari insan gücü harcamaları yer alıyor. Dolayısıyla FIFA'nın harcamaları toplam 1,7 milyar doları buluyor.

FIFA’nın harcamaları Katar hükümeti tarafından karşılanmıyor. Öte yandan bilet geliri, sponsorlar, kendi otellerinden elde ettiği kar ile FIFA’nın toplam geliri ise 4,7 milyar doları buluyor. FIFA bu geliri de Katar hükümeti ile paylaşmayacak. Genel harcamalar çıkarıldığında FIFA'nın net karı 3 milyar doları buluyor.

Katar’ın harcamaları

Katar yönetimi, 10 yılda Dünya Kupası hazırlıklarına 220 milyar dolar harcadı. Buna yedi yeni stadyum inşası için harcanan 10 milyar dolar, 36 milyar doları bulan bir metro hattı inşası da dahil. Katar hükümeti yalnızca güvenlik için yaklaşık 1 milyar dolar harcadı.

Diğer tesisler ve yaklaşık 100 otelin inşası da ülkeye ağır bir gidere mal oldu. Katar'ın kurduğu altyapının bir kısmı ülkenin kalkınmasına hizmet etse de bir kısmı yük olacak. Örneğin Dünya Kupası sonrası iki büyük stat arasına yapılan metro hattı kullanılmayacağı için ülke ekonomisine hiçbir katkısı olmayacak. Yine yapılan büyük stadyumların çoğu yıkılacak.

Dünya Kupası için yaklaşık 1,3 milyon kişi Katar'ı ziyaret etti ve kişi başına günlük 300 dolarlık konaklama geliri 1,56 milyar dolara ulaştı.

1.3 milyon kişi katarı ziyaret etti

Katar resmi ajansı QNA'nın verilerine göre, 2022 Dünya Kupası, ekonomik açıdan tarihindeki en büyük mali getiriyi elde etti.

Kupa boyunca yaklaşık 2,95 milyon bilet satıldı. 32 takımın katıldığı turnuvaya ev sahipliği yapan ülke, dünyanın her yerinden 1,3 milyon ziyaretçiyi ağırladı. Kişi başına günlük 300 dolarlık konaklama geliri hesaplandığında Katar 1,56 milyar dolar elde etti.

Turnuvanın doğrudan finansal getirileri ise 8 milyar dolar olarak kaydedildi.

Turizm sektörünün canlanması ve itibarının artmasıyla yatırımcıları cezbeden Katar, Dünya Kupası'nın diğer getirilerinden önümüzdeki yıllarda yararlanacak. Ayrıca ülkeye birçok jeopolitik kazanım sağlayacaktır.

QNA’ya göre, Katar'ın gelecek yıllarda yaklaşık 40 milyon turist çekmesi bekleniyor. Yine turnuvanın doğrudan finansal getirisi sayesinde, 2022 ile 2035 arasında 9,9 milyar dolara ulaşacağı ve ülke ekonomisini 2022 ile 2023 arasında yüzde 3,4 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Yine de Katar, Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan diğer ülkelerden üç ila dört kat daha fazla para harcadı. (rûdaw)

Editör: TE Bilişim