HABER - Fatma TEMEL 

Güneydoğu Ekspres- TMMOB İl Koordinasyon Kurulu,Maraş merkezli depremden sonrası Diyarbakır’daki yapılarda hasar durumu, kentsel dönüşüm ihtiyacı ve yapılacak yeni konutların yerlerine dair açıklama yaptı.

Açıklamada kentteki, hasar tespit çalışmalarına, çadır kente ve Oğlaklı’da yapılması planlanan konutlarla ilişkin konuşuldu. Oğlaklı’da yapılması düşünülen konutların şehrin 35 kilometre ötesinde olduğu için halkın yararına olmayacağı belirtildi.

 Açıklamada, kentteki hasarlı yapılarla ilgili Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Sedat Sever, Kentin jeolojik yapısına dair Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Haktan Bozan, hasar tespit çalışmalarına ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası Eş Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, Kent merkezindeki yapı stokuna dair Mimarlar Odası Şube Sekreteri Herdem Doğrul ve Kentsel dönüşüme dair Şehir Plancıları Odası Şube Eş Başkanı Çektar Taşkıran söz aldı.

Kentteki hasarlı yapılarla ilgili söz alan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Sedat Sever, hazırladığı slaytta kente bulanan hasarlı yapılara dair bilgi aktardı. Kentteki hasarlı yapıların ağırlıklı olarak hangi bölgelerde olduğunu söyleyen Sever, buna yönelik çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Haktan Bozan ise, kent yapısına dair bilgiler paylaştı.

Depremden sonra kentte yürütülen hasar tespit çalışmalarına ilişkin konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Eş Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, "İmar affına değinerek şunları belirtti:

“Şehir merkezinde bulunan ve depremde yıkılan sözel apartmanı biliyorsunuz. O bina yedi katlıydı, ama o binanın yapısı sadece 4 kat üzerine inşa edilmişti ve yıkıldı. Kaçak yapılara dair gelip imar affı yapıyorlar. Biz kentsel dönüşüme hiç bir zaman karşı çıkmadık. Diyarbakır’da ağır hasarlı yapılar çok fazla. Bu sorunlar bir kentsel dönüşüm seferberliğiyle çözülür. Lütfen artık bilimin tekniğine inanın. Hep beraber depremin hayatımızda ne kadar var olduğunu bilmemiz lazım.”

Bağlar ‘da iptal edilen kentsel dönüşüme dair bilgiler aktaran Plancıları Odası Şube Eş Başkanı Çektar Taşkıran, "Sur ‘da yapılan kentsel dönüşümü hepimiz çok iyi gördük. Kentin yapısına dair hiç bir uygunluğun olmadığını gördük. Biz bilinçsiz yapılan kentsel dönüşüme dair karşı olduğumuzu her seferinde söylüyorum. Biz Bağlar ‘da kentsel dönüşüm projesine karşı olduğumuzu her seferinde dile getirdik. Projenin bilimsel hiç bir açığı yoktur. Planlama alanına dair herhangi bir bilgi aktarımı yoktur. Planlama çalışması çok küçük ve parçacıktır. Planın iptal olmasının tek sebebi bunlar suç işlemesidir. Bundan dolayı mahkeme planı iptal etti" ifadelerini kullandı.

Depremden sonra yapılan çadır kentte değinen Taşkıran,  "Bizim bütün uyurlarımızı dikkate almadınız. Orada harcanan paranın hesabını verin. Harcanan parayla binlerce depremzedelerin ihtiyaçları karşılanabilirdi şimdi gelin bunun hesabını verin. Bu kenttin asıl sahipleri atanmışlar değildir. Haklarımızı savunacağız" dedi.

Mimarlar Odası Şube Sekreteri Herdem Doğrul, kent nüfusuyla ilgili konuşurken, sağlıksız bir yapılaşma olduğuna dikkat çekti. Doğrul, “Kent nüfusunun artışının sebepleri, zorla yerinden edinme politikaları, köy boşaltmalar, baskı rejimi bununla beraber tarım politikaları, Türkiye sanayisinin ihtiyacı olan ucuz iş gücünü karşılama amacı olarak insanları kırdan kopartılması, bunların hepsini bir araya getirdiğimizde bu anormal kent nüfus artışının sebeplerini ortaya koyabiliyoruz. Buda sağlıksız bir yapılaşma, anormal bir konut artışı, yapı stokundaki artış, projeleri olmayan, istatistik hesapları olmayan anormal bir yapı stoku çıktı. Bu 11 kentimizin tamamına bakarsanız yıkımları, ağır hasarlı yapıların yoğunlaştığı alanlar kentlerin merkezleri yani 1980’den 1999 yılına kadar yoğunluklu olarak yapılaşma olan alanlarda ağır hasarlı yapı sayısı fazla” dedi.