İsveç Radyosu’nun Kürtçe bölümü, 1 Nisan 2024’ten itibaren yayınlarına son verecek. Karar, İsveç Radyosu'nun yeniden yapılanma politikası kapsamında “harcamaların kısıtlanması” gerekçesi ile alındı.

Rudaw'ın aktardığına göre İsveç Radyosu Kürtçe Bölümü yöneticilerinden Lorin İbrahim Berzenci, “Böyle bir kararı duymak burada yıllardır çalışanlar olarak bizim için büyük bir şok ve üzüntü kaynağı oldu. Kararı üzülerek dinleyicilerimize iletiyoruz, başı şeyler elimizde değil. Son yayınımızı 31 Mart 2024 tarihinde yapacağız” dedi.

Berzenci, “Kürtçe bölümünün kapatılması Kürt gazeteciliği ve İsveç Radyosu için büyük bir kayıp. Uzun yıllar ülkedeki Kürt diasporası hakkında hem Kürtçe hem de İsveççe önemli haberler ve dosyalar hazırladık” diye konuştu.

İsveç Radyosu, harcamalarında 225 milyon kron tasarrufa gideceğini ve diğer bazı bölüm ve programlara son vereceğini de açıkladı. Kürtçenin yanı sıra Rusça ve Tigrince yayınlarını da durdurma kararı aldı. İsveç Radyosu’nun 2 bin 300 çalışanı bulunuyor. Yaklaşık 70 kişinin gönüllü olarak işi bırakacağı, 100 kişinin de işten çıkarılacaklarına dair bilgilendirildiklerini belirtiliyor.

İsveç Radyosu Kürtçe bölümü ilk programını 6 Ocak 2001’de yayınlamıştı.

“Türkiye talep etmiş olabilir” iddiası

Kürtçe bölümün kapanacağının açıklanmasının ardından İsveç’te ve İsveç dışında yaşayan Kürtler, sosyal medya hesapları üzerinden tepkilerini dile getirdiler. Kimi sosyal medya kullanıcıları, İsveç’in NATO üyeliğine değinerek, Türkiye’nin talebi ile Kürtçe bölümün kapatılmış olabileceğini iddia ettiler. Ancak Beşir Kavak bu iddiaları, “spekülasyon” olarak değerlendiriyor:

 “Elimizin altında belge olmadığı müddetçe, bunların hepsi sadece spekülasyon. Radyodaki tecrübeme dayanarak şunu söyleyebilirim ki, radyo yönetiminin kararlarını siyasi etki altında kalarak verdiğini düşünmüyorum. İsveç’te gerçekten de bağımsız bir medya var. Kendi kararlarını kendileri alıyor. Söz konusu tartışmaları da takip ettim. Radyodaki yabancı dillerin yayınlarının sona erdirilmesini isteyen kimi tartışmalar da var. Ancak elde belge olmadığı müddetçe, bunların hepsi spekülasyon.”

Editör: Beritan KAYA