ÖZEL HABER - Nermin ZENGİN

Dünyaca ünlü arkeologlar tarafından yıllarca devam eden çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan dünyanın ilk şarkısına “Hurri İlahisi” adı verildi.

Yerleşik hayata geçişin, tarımcılığın, hayvancılığın, yazının, efsane ve hikayelerin ilk defa ortaya çıktığı yer olarak kabul edilen bölgemiz, aynı zamanda ilk notalı müziğin de anavatanı olduğu tespit edildi. Zagros dağlarından, Akdeniz sahillerine kadar yayılan geniş bir coğrafyada yaşayan Proto Kürtler olarak kabul edilen Hurrilerin dilinde yapılan ilk notalı müzik, yıllarca devam eden titiz çalışmalar sonucu ortaya çıkarıldı.

Kürtlerin Atası Hurrilerden Dünyanın Ilk Ilahisi2

UGARİT KRALİÇESİ NİKKAL İÇİN BESTELENDİ

Müzikoloji biliminde devrim yaratan ve “Huri İlahisi” olarak adlandırılan dünyanın ilk şarkısı Ugarit kazıları sırasında gün yüzüne çıkartıldı. Çivi yazılı tabletlerde yer alan 3 bin 400 yıllık şarkı eseri, 15 yıl süren titiz çalışmalar sonucu müzik bilimine kazandırıldı. Bu çalışmalara göre Hurri dilinde bestelenen dünyanın ilk şarkısı, Ugarit kraliçesi Nikkal için bestelenmiş. Ugarit inancına göre Kraliçe Nikkal, Ay Tanrısı Yarikh’in eşi de olan Meyve Tanrıçası’dır. 
Kraliçe Nikkal’e bestelenen dünyanın ilk şarkısı olarak kabul edilen bu esere“Hurri İlahisi” adı verildi. Hurri dilinde yazılan bu eser, dünyanın ilk notalı müzik parçası olarak kabul ediliyor.

ŞARKI MELODİSİ 3 BİN 400 YAŞINDA 

Eser, dünyaca ünlü arkeologların uzun süre çalışmaları sonucu yorumlandı. Çivi yazılı tabletin üzerinde bulunan notalar, California Üniversitesi Berkeley Antropoloji Müzesi’nin küratörü Asuroloji profesörü Anne Draffkorn Kilmer, M.Ö. 14. Yüzyıla dayanan 36 tableti tam 15 yıl boyunca yaptığı çalışmalar sonucu çözmeyi başardı.

Profesör Kilmer’a göre Hurri dilinde yazılmış olan notaların melodisi 3 bin 400 yaşında olup arp ya da lir olduğu varsayılan 9 telli “sammum” ile nasıl çalınacağına dair verilen bilgiler de tabletlerde yer alıyor. 

Müzik dünyasını alt üst eden benzersiz “Huri İlahisi” adlı eserin orjinal tabletleri savaş tehdidi altında olan Şam Ulusal Müzesi’nde korunuyor.

Müzik ilahisini dinlemek için TIKLAYIN

Editör: Nermin ZENGİN