Diyarbakır’da düzenlenen “Depreme Dirençli Kentler Diyarbakır Çalıştayı”nda konuşan Prof. Dr. Naci Görür, daha önce gündeme getirdiği Türkiye’de Afet Bakanlığı’nın kurulması önerisini tekrarladı. Maraş depremi sonrasında bu önerisinin vatandaşlarda karşılık bulduğunu ifade eden Görür, “Eğer bir ciddi bakanlık kurarsak, liyakat esaslı konumlandırma yaparsak, ciddi bütçe ayırırsak, siyaset üstü bir konumda tutarsak, ülkemizi 5-10 senede depreme hazırlarız. Vatandaşlara çağrım şu, size oy vermek için gelen siyasilere ‘benim kentimi dirençli hale getirmek için bir projeniz var mı’ desinler” diye konuştu. 

Diyarbakır’ı ciddi tehdit eden iki fay hattının bulunduğunu, bunların kentin kuzeyindeki Bitlis-Zagros Bindirme kuşağı ile Doğu Anadolu Fayı olduğunu anlatan Görür, “Burası yüksek dağlık bölge. İki levhanın sınırı aynı zamanda. Doğu Anadolu Fayı ve Arap Levhası burada kesişiyor. Dünyada tüm levha sınırları deprem üretirler. Diyarbakır’ın önce deprem üreten, tehdit eden kaynaklarını bilmeli. Doğu Anadolu’daki her deprem sizi etkiler. Ancak Bitlis-Zagros Fayı daha çok etkiler” dedi.
Olası depremlerin Diyarbakır’a çok ciddi etki etmeyeceğini ifade eden Görür, “Diyarbakır, zemini itibariyle büyük afetlere uğrayacak bir yer değil. En sakin bölgelerden biri aslında. Arap Platformu üzerinde yer aldığı için. Sizin seminizi sağlam. Bazaltlar var. Gözenekli, bazaltlar. Yüzeyde akıntı şekildedir. Dolayısıyla yapıların temel kazısı 5-10 metreyi geçmez. Bazaltların üzerinde evi sağlam yaparsınız, kaliteli malzeme kullanırsanız yaşanacak depremler sarsıntı yaratabilir ama evleriniz yıkmaz” diye konuştu. 

Hükümete deprem veya yapı fonu oluşturulmasını isteyen Görür, vatandaşa bankalardan düşük faizle kredi verilmesini istedi.