Uzmanların, Coronavirüs’ün bugüne kadarki en bulaşıcı varyantı olduğunu söyledikleri Omicron, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yayılıyor. Omicron varyantına yakalananlar hastalığı çoğunlukla diğer varyantlara göre daha kolay atlatsa da sayının her geçen gün artması, hastanelerin dolması sağlık birimlerinin üzerindeki baskıyı artıyor. Özellikle aşısız ve riskli kişiler için endişe devam ediyor. Tüm dünya Omicron varyantına ilişkin ciddi önlemler alırken, birçok ülke sınırlarını kapatırken Türkiye Omicron varyantına karşı nasıl mücadele ediyor?

Türk Tabipler Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi, Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Mehmet ZencirOmicron varyantına ilişkin tüm merak edilenleri anlattı. 

Omicron varyantı nedir?

COVID-19 hastalığının etkeni bir Corona virüs olan SARS-CoV-2 virüsüdür. Omicron varyantı, çoğunluğu S geninde olmak üzere çok sayıda aminoasit değişikliği saptanmış yeni bir SARS-CoV-2 varyantıdır

Omicron varyantı nasıl ortaya çıktı?

Kesin bir yanıt vermek mümkün değil ancak, Omicron varyantının ilk görüldüğü bölgede aşılamanın yetersiz olması, o bölgelerde bağışıklığı baskılanmış kişilerin fazla olması ve bu grup bireylerde uzun süreli enfeksiyonun devam etmiş olma olasılığı ve mevsimsel diğer Corona virüslerle eş zamanlı enfeksiyonların olması yeni varyantın çıkışında rol almış olabileceği düşünülmektedir.

Belirtileri nelerdir?

Burun akıntısı, kas ağrısı, baş ağrısı, öksürük, hafif ateş vb.

Nasıl bulaşıyor?

Solunum yolu ile, damlacık ile.

Aşının Omicron için de bir etkisi var mı?

Omicron varyantının diğer varyantlara göre aşıdan kaçışı olsa da toplumsal aşılamayı arttırmak salgının sınırlandırılması için önemlidir.

Omicron vakalarında artış var. Bunun nedeni nedir?

Omicron varyantının bulaşma hızının daha yüksek olduğu ve kuluçka süresinin daha kısa olduğuna dair bilimsel veriler var. Bulaşma hızı daha yüksek olduğu ve kuluçka süresi de daha kısa olduğu için daha fazla kişide daha kısa sürede belirtiler oluşuyor ve daha yüksek sayıda vaka görülmektedir.

Türkiye Omicron ile nasıl mücadele ediyor? Ediyor mu?

Kasım ayının hemen başında (11 Kasım) Omicron varyantı saptandı. Bu varyantın bulaştırıcılığının çok yüksek olduğu, kısa sürede hastalık yaptığı ve aşılıları dahi hasta edebildiği bilgisi sağlık otoriteleri tarafından paylaşıldı. Bunun üzerine aralık ayının başında TTB Pandemi Çalışma grubu bu tehdide dikkat çektiği ve önlemleri tüm ayrıntıları ile dile getirdiği geniş bir açıklama yaptı. Bakanlığın sessizliği devam etti. Bireysel önlemlere uyum sağlanması dışında ciddi bir adım atılmadı. Bu durum, kısa sürede Omicron varyantının yayılmasına neden oldu, zaten yüksek olan vaka ve ölüm sayıları daha da ciddi bir artış gösterdi. Herkes daha sıkı önlemleri beklerken Omicron varyantının daha hafif kliniğe sahip olmasına sığınılarak yetersiz olan önlemler daha da gevşetildi. İzolasyon süresi kısaltıldı, semptom göstermeyen kişilere test yapılmasından vazgeçildi, filyasyon çalışması ve temaslı bulma çalışmasından neredeyse vazgeçildi. Hızlı testler devreye sokulmadı. Toplum sürü bağışıklığına terk edildi. Ölen ölsün kalan sağlar bizimdir denildi kısacası. Oysa biliniyordu ki, bu pik önlemler ile daha az kayıp ile kontrol altına alınabilirdi.

Editör: TE Bilişim