URFA- Pandemi döneminde birçok kentte ticaret ve turizm sektörleri olumsuz etkilenmesine karşılık, Urfa kent merkezinde bütün çarşılar ve işyerleri yoğun olarak faaliyet gösterirken, ana cadde ve ara sokakların hemen hepsinde, aşırı sıcak havaya rağmen, hiç pandemi yaşanmıyormuşçasına büyük bir kalabalık var ve hareketlilik yaşanıyor.

Urfa’nın simgelerinden Balıklıgöl ve Göbeklitepe ile Harran gibi tarihi alanlar, her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilirken, kentte faaliyet gösteren otellerde yer bulmak çok zor. Geceleri, Urfa’nın tarihi ara sokaklarından Sıra gecelerinde söylenen türküler yankılanıyor.

TARİHİ HANLAR TİCARET MERKEZİ

Urfa’da özellikle tarihi hanlar, ticari hayatta önemli bir yer tutuyor.  Mimari özelliği olmayan bazı küçük hanlar sayılmayacak olursa, Şanlıurfa'nın merkezinde halen Gümrük Hanı, Hacı Kâmil Hanı, Barutçu Hanı, Mencek Hanı, Şaban Hanı, Kumluhayat Hanı, Samsat Kapısı Hanı, Millet Hanı ve Topçu Hanı olmak üzere hepsi Osmanlı dönemine ait 11 büyük han bulunuyor.

Bazı hanlar restore edilmeden kullanılırken, zamanla yıkılan bazı hanlar restore edilerek turizme ve ticarete yeniden kazandırılmış. Bu hanlar, hem tarihi birer değer olarak, kenti ziyaret eden turistleri ağırlıyor hem de hanlarda yer alan değişik işyerleriyle ticari hayata katkıda bulunuyorlar.

Urfa’nın en canlı ticaret noktaları, terzi dükkanlarınınbirarada bulunduğu Terziler Meydanı, Tütüncüler çarşısı, Marangozlar, Demirciler, Bakırcılar ve Kuşçular meydanları sayılabilir. Özellikle Terziler çarşısını gezerken, yıllar öncesine gitmiş gibi bir hisse kapılırsınız. Küçük küçük dükkanların hepsi tarihi yapılar. Terzilerin kullandığı dikiş makineleri ve araçların çoğu da eski yani tarihi. Açıkta kurdukları tezgahlarda çeşit çeşit tütün satan tütüncüler de çarşıya ayrı bir renk katıyor.

ALIŞVERİŞİ KADINLAR YAPIYOR

Hindistan’dan gelen çok renkli kumaşları da satan çok sayıda kumaş mağazası da ilgi çekiyor. Tarihi Bakırcılar çarşısındaki tüm iş yerlerinde hummalı bir çalışma var, hemen her dükkandan, bakır döven çekiçlerin sesleri çınlıyor. Ya mutfak eşyası veya hediyelik eşya üretiyorlar. Urfa’da çarşıda alışveriş yapan kadınların büyük bir bölümü çok renkli yerel giysileriyle dolaşıyor ve alışveriş yapanların önemli bir bölümünü kadınlar oluşturuyor.

Urfa’da, çoğu kez kaçak çay sunulan ve alçak küçük taburelerde oturularak  dinlenilen kahvehanelerin yeri bir başka oluyor. Bu kahvehane ve çay ocakları, bir yandan müşterilerine çay ikram edip, dinlenmelerini sağlarken diğer yandan mekanları ve farklı ortamlarıyla da kenti gezmeye gelen turistlerin de ilgisini çeken merkezlerden biri oluyor.

BUTİK OTELLERE BÜYÜK İLGİ

Urfa’ya özellikle turistik turlarla gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük bir bölümü butik otelleri tercih ediyor. Butik otellerin hemen hepsi tarihi Urfa evlerinin restore edilmesiyle oluşturulmuş. Çoğu Balıklıgöl çevresinde yer alan bu oteller, müşterilerine tarihi bir mekanda konaklama imkanı verirken diğer yandan da geceleri düzenledikleri Sıra geceleriyle de ziyaretçilerin hoşça vakit geçirmelerini ve eğlenmelerini sağlıyor. Butik otellerin hemen tümünde yer bulmak mümkün değil, tümü dolu. Ancak birkaç gün sonrasına rezervasyon yapılabiliyor.

Editör: TE Bilişim