Patetes; sofralarda eksik olmayan gıdalardan biridir. Bunlardan biri de Patates salatasıdır. Patates salatası, kaynatılmış patatesten yapılan bir yemektir. Patates ile birlikte değişik sebzelerden yapılabilir. Çoğunlukla kızartılmış ya da pişirilmiş et yemeklerinin, veya sandviçlerin yanında verilir. Dünyanın değişik ülkelerinde değişik şekillerde yapılmaktadır.

Gerekli malzemeler:

- 1 kilo patates

- Yarım demet maydanoz

- 1 adet kuru soğan

- Tuz, toz biber

Sosu için:

- 1 çay bardağı sirke

- 1 çay bardağı zeytinyağı

- 1 çay kaşığı hardal

- Yarım limon suyu

- 1 çay kaşığı tuz

Yemeğin hazırlanışı:

Patatesleri yıkayıp bir tencereye koyun. Üzerini bir kaç parmak aşacak şekilde soğuk su ve 1 çorba kaşığı tuz ilave edin. Patatesler yumuşayıncaya kadar haşlayın. 

Sosu için bir kaseye tuz ve toz biberi koyun. Sirkeyi akıtırken bir telle çırpın. Hardalı ve limon suyunu katıp çırpmaya devam edin. Zeytinyağını ilave edin ve iyice çırpın. Soğanı ince ince doğrayıp acısının çıkması için bir kapta iyice ovun. Su altında yıkayıp süzdürün ve iyice sıkın.

Haşlanmış patateslerin suyunu süzüp sıcakken kabuklarını soyun. Bir salata kasesine iri küp biçiminde doğrayın. Sosun yarıdan fazlasını katip zedelemeden karıştırın. İnce kıyılmış maydanozu, sıkılmış kuru soğanı, ufak doğranmış taze soğanı, tuzu ve toz biberi katın. Kalan sosu ilave ederek servis edin. Afiyet olsun.